Business Internaţional

Evaziune fiscală: Fiscul francez va supraveghea conturile cetăţenilor de pe reţelele sociale online

Evaziune fiscală: Fiscul francez va supraveghea...

Autor: Catalina Apostoiu

15.11.2018, 00:05 570

Francezii care postează fără nicio reţinere pe Facebook sau Instagram imagini cu plimbări în maşini Porsche, vacanţe de lux petrecute la celălalt capăt al lumii sau petreceri de pomină în vila superbă de pe Coasta de Azur ar putea avea în curând probleme. Postările ar putea deveni arme în mâinile administraţiei fiscale dacă aceasta suspectează nereguli, scrie Le Figaro.

Ministrul francez al Acţiunii şi Conturilor publice Gerald Darmanin a declarat că Fiscul ar putea „fără îndoială“, chiar începând de anul viitor, să analizeze ce publică internauţii francezi pe reţelele sociale pentru a afla dacă patrimoniul afişat al acestora corespunde celui declarat la autorităţile fiscale, potrivit blogdumoderateur.com.

Darmanin justifică acest demers explicând că conturile de pe reţelele sociale şi conţinuturile difuzate sunt „publice“, şi că, destul de des, francezii se fotografiază chiar ei pe reţelele respective. Nu este astfel vorba de a-ţi denunţa vecinul afişându-i maşina pe Instagram.

„Nu vom scana 60 milioane de francezi, nu se pune această problemă“, a precizat cabinetul ministrului. „Dacă vă plac Rolex-urile sau câştigaţi salariul minim, e problema dumneavoastră. Nu cetăţeanul obişnuit e vizat, ci persoanele care comit fraudă cu bună ştiinţă, la un nivel înalt.“

În contextul în care protecţia datelor personale este un subiect recurent, ministrul francez a precizat de asemenea că acest control pe reţelele sociale nu va privi decât difuzările publice de conţinut şi nu pe cele partajate cu familia sau prietenii.

Această nouă utilizare a reţelelor sociale este considerată deocamdată un experiment, a precizat ministrul, potrivit Le Figaro. Însă aceasta se înscrie într-un vast plan antifraudă care a făcut obiectul unei legi promulgate pe 24 octombrie.

Planul instituie un schimb la scară mai largă de date între administraţii. Obiectivul priveşte dezvoltarea explorării datelor (data mining) pentru a ţinti cazurile care suscită cele mai multe suspiciuni.

Deşi declaraţiile lui Gerald Darmanin au fost luate în general în râs pe reţelele sociale, trebuie subliniată înclinaţia utilizatorilor de a-şi etala lucrurile de valoare pe reţelele sociale. Pe Instagram, Facebook, Pinterest sau Twitter, conturile dedicate produselor de lux şi stilurilor de viaţă ale miliardarilor se bucură de un succes enorm.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO