Business Internaţional

Evergrande pedepseşte şase executivi care au încasat banii generaţi de produsele de investiţii ale companiei, în condiţiile în care gigantul imobiliar se confruntă cu datorii de peste 300 mld. dolari

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

11.10.2021, 10:48 5208

Şase directori Evergrande care au încasat devreme banii generaţi de produsele de investiţii ale gigantului imobiliar au returnat recent întreaga sumă, spune compania chineză, conform Reuters.

Cei şase au fost pedepsiţi şi vor fi traşi la răspundere, reiese dintr-o declaraţie a Evergrande, care însă nu prezintă mai multe detalii cu privire la subiect. Luna trecută, firma a anunţat că va impune „pedepse severe” în acest sens.

Executivii au efectuat operaţiuni de răscumpărare asupra a 12 produse de wealth management din 1 mai până pe 7 septembrie, în condiţiile în care societatea se confruntă cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari şi a declarat că are nevoie de mai mult timp pentru a-şi plăti miile de investitori de retail care au cumpărat astfel de produse, potrivit China Morning Post.

Un acţionar al Evergrande se va delista de pe Bursa din Hong Kong, după ce compania a fost contaminată de problemele gigantului imobiliar

Evergrande nu a oferit numele produselor. De asemenea, divizia de wealth management a grupului a devenit ţinta unui val de critici, întrucât a ispitit investitorii cu rate ridicate ale dobânzilor, în timp ce i-a supus unui set opac de termeni.

Mai mulţi oameni care au realizat respectivele investiţii nu erau conştienţi de felul în care vor fi folosiţi banii sau de modul în care îşi vor asigura profiturile, într-un sector în care dezvoltatorul imobiliar continua să obţină credite pentru a-şi alimenta expansiunea de-a lungul Chinei. Seria de împrumuturi a încetat anul acesta, când autorităţile i-au ordonat companiei să îşi plătească datoriile.

În prezent, Evergrande se confruntă cu o criză majoră de lichiditate şi se chinuie să acopere investiţiile a peste 80.000 de oameni care au cumpărat produse de wealth management de 6 miliarde de dolari, incluzând aici o bună parte din angajaţii societăţii.

Investitorii sunt pe picior de război, Evergrande încercând să le ofere apartamente, spaţii de parcare şi birouri, în loc de cash. Mai mult, având în vedere declinul Evergrande, companiile chinezeşti ar urma să aibă probleme dacă vor intenţiona să vândă produse de wealth management cu niveluri ridicate de risc şi profit, scrie Business Insider.

Un dezvoltator imobiliar chinez ratează plata unor bonduri de peste 200 de milioane de dolari, pe măsură ce presiunile se răspândesc dincolo de criza Evergrande

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO