Business Internaţional

Evolutia preturilor in Europa se afla in balanta a trei judecatori francezi

17.06.2003, 00:00 11

Guvernatorul Bancii Frantei Jean-Claude Trichet si-a petrecut cea mai mare parte a carierei luptand impotriva inflatiei. Urmatoarea sa misiune ar putea fi aceea de a stabili ratele dobanzii pentru un continent unde preturile sunt in scadere.
Dar acest lucru este la latitudinea celor trei judecatori din Paris care vor decide miercuri daca Trichet a ajutat Credit Lyonnais SA sa declare rezultate mai mici decat cele reale, cu un deceniu in urma. Trichet il va inlocui pe Wim Duisenberg la conducerea Bancii Centrale Europene numai in cazul in care va fi declarat nevinovat. Trichet a respins acuzatiile care i s-au adus, declarand ca nu s-a indoit niciodata ca raportul facut de Credit Lyonnais era unul corect.#leadend#
Trichet, care a adus rata inflatiei in Franta aproape de valoarea zero de la 4% in anii '90, se afla in fata unui context diferit acum. Preturile au scazut in sapte din ultimele 12 luni in Germania, cea mai mare economie a zonei euro. tarile din aceasta regiune ar putea inregistra anul acesta o crestere de numai 0,4%, conform propriilor estimari ale BCE.
"Trichet are raspunsuri la toate intrebarile ce tin de economia moderna, insa acesta ar putea fi mult mai ingrijorat de inflatie si in acelasi timp prea putin ingrijorat de unele riscuri cum ar fi deflatia si sistemul bancar," a remarcat Patrick Artus, economist-sef in cadrul CDC Ixis.
Trichet a fost acuzat ca, din pozitia de sef al Trezoreriei franceze in 1992 si 1993, a ajutat Credit Lyonnais, pe atunci detinuta de stat, sa publice rezultate false. Rezultatul procesului in care este implicat ar putea scadea sansele lui Trichet de a prelua conducerea BCE in cazul in care nu se va pronunta o sentinta clara.
La mijloc este credibilitatea BCE, care stabileste ratele dobanzii pentru 300 milioane de oameni in cadrul celei de-a doua mari regiuni economice din lume. BCE este deja criticata de catre unele companii cum ar fi Siemens AG pentru intarzierea reducerii ratelor. Din ianuarie 2001, Rezervele Federale americane au redus ratele dobanzii de 12 ori, in timp ce BCE a redus ratele de numai 7 ori.
Trichet a absolvit Ecole Nationale d'Administration pentru functionari publici, apoi, in 1981 a lucrat in cadrul Trezoreriei, conducand divizia internationala a acesteia. Mai tarziu, Trichet a condus Clubul din Paris, creand aici o adevarata retea de contacte globale.
Dupa 1986, Trichet a condus Trezoreria sub patru ministri de orientari politice diferite, pana in 1993.
In cadrul celor cinci ani petrecuti in cadrul BCE, Trichet si-a cladit o reputatie solida. "Dupa cum il descriu colegii sai, Trichet are o influenta destul de mare in cadrul BCE," remarca Holger Schmieding, economist in cadrul Bank of America. Capacitatea sa de comunicare difera de cea a lui Duisenberg, iar experienta sa in ceea ce priveste lupta cu inflatia este foarte importanta.
Trichet s-a alaturat celorlalti strategi din cadrul BCE in sprijinirea unei revizuiri a strategiei BCE ca urmare a careia banca si-a redus tinta legata de inflatie. Unii economisti spun ca lumea actuala este diferita de cea pe care si-au imaginat-o fondatorii BCE. In deceniul in care a fost elaborat Tratatul de la Maastricht, rata medie a inflatiei in Uniunea Europeana era de doua ori si jumatate mai mare decat in prezent. In deceniul anterior, aceasta era de 10,9% in Uniunea Europeana, de 7,7% in Statele Unite si de 8,3% in Japonia.
Astazi, pe fondul unei competitii mai dure, a unor costuri energetice mai reduse si a importurilor de produse asiatice mai ieftine in Statele Unite si Europa occidentala, o revigorare a inflatiei este putin probabila. In schimb, presedintele Rezervelor Federale americane avertizeaza in legatura cu un alt fenomen, o "deflatie coroziva", si anume un declin general al preturilor care se autosustine.
Cele mai mari patru banci ale Germaniei au inregistrat pierderi pe trimestrul patru. Ca urmare a unui numar record de cazuri de faliment in randul companiilor, in special in randul celor din domeniul imobiliar, creditorii au ramas cu un volum foarte mare de credite neperformante. Avand in vedere faptul ca economia se afla pe punctul de a intra in recesiune, volumul creditelor acordate ar putea continua sa scada pentru o perioada mai indelungata.
Nici cresterea monedei euro pana la o valoare record de 1,19 dolari nu ajuta Europa sa depaseasca perioada de criza, din moment ce produsele europene devin prea scumpe pentru cei ale caror venituri sunt exprimate in dolari.
BCE a dat dovada de flexibilitate la inceputul acestei luni reducand ratele dobanzii cu o jumatate de procent pana la 2%, cea mai redusa rata inregistrata de orice tara europeana din 1948. Unii investitori spun ca daca i s-ar oferi sanse, Trichet ar recurge la o masura similara.
"Trichet este un strateg, un negociator," a declarat Olivier Garnier, ce a lucrat cu Trichet in cadrul Trezoreriei cu un deceniu in urma, fiind in prezent principal strateg al departamentului de investitii din cadrul Societe Generale Asset Management. "Faptul ca dispune de o experienta atat de vasta in lupta impotriva inflatiei ii va conferi credibilitatea necesara pentru a urmari o directie diferita in cazul in care acest lucru va fi necesar".




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO