Business Internaţional

Excluderea Greciei din zona Schengen nu va soluţiona criza migraţiei din Europa - Tusk

Excluderea Greciei din zona Schengen nu va soluţiona...

Autor: Roxana Maciuca

16.02.2016, 13:18 88

"Nu Grecia a declanşat această criză (a migraţiei), şi nici Europa. Celor care vorbesc de excluderea Greciei din Schengen, celor care cred că aceasta este o soluţie pentru criza migraţiei le spun: Nu. Nu, nu este. Să fiu şi mai clar: excluderea Greciei din Schengen nu soluţionează niciuna dintre problemele cu care ne confruntăm. Nu pune capăt războiului din Siria. Şi nici nu-i va opri pe imigranţi să mai vină în Europa. Şi nu este o soluţie comună pentru Europa", a declarat Tusk într-un comunicat publicat pe site-ul Consiliului European.

El a susţinut că prioritară este consolidarea frontierelor externe, pentru o mai bună gestionare a valului de imigranţi care intră în Europa. O mare parte dintre aceştia sunt refugiaţi sirieni care emigrează din ţară din cauza unui conflict care durează de aproape cinci ani, izbucnit între forţele regimului Assad şi grupările rebelilor, printre care se află şi organizaţii teroriste precum Stat Islamic.

"Ceea ce trebuie să facem este să intensificăm nivelul de protecţie a frontierelor externe, şi nu doar aici în Grecia. Este nevoie de mai multe eforturi din partea Greciei, dar şi din partea statelor UE", a subliniat Tusk.

Preşedintele Consiliului European a adus în discuţie summitul UE din 18-19 februarie la care se va dezbate proiectul de reforme propus la solicitările Marii Britanii pentru a renegocia statutul ţării în cadrul blocului european şi pentru a nu evita ieşirea din UE. Pe agenda discuţiilor care se vor purta la summitul din această săptămână se află şi subiectul migraţiei.

"Îmi doresc ca liderii să poarte discuţii oneste în privinţa poziţiilor noastre, de la toate nivelurile, în faţa crizelor cu care ne confruntăm. Nu ne întâlnim ca să alterăm progresele, ci ca să ne asigurăm că deciziile pe care le-am luat sunt implementate corespunzător. Şi mai important, trebuie să analizăm atent cum se desfăşoară aranjamentele noastre cu Turcia (în privinţa crizei migraţiei)", a pledat Tusk.

Turcia a acceptat anul trecut solicitarea Uniunii Europene de a reduce numărul de imigranţi care ajung în Europa în schimbul unui ajutor financiar de trei milioane de euro pentru a reţine imigranţii în ţară. Peste un milion de imigranţi au pătruns în Europa în cursul anului trecut, dintre care majoritatea pe cale maritimă, din Turcia în Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO