Business Internaţional

Un fost executiv al FIFA, prins într-un scandal de corupţie, spune că cei 500.000 de euro pe care procurorii îi numesc „mită” reprezintă de fapt un credit ce l-ar fi ajutat să îşi acopere o datorie de 11 milioane de euro

Nicolas Maingot (stânga), directorul de comunicaţii din cadrul FIFA, şi Jerome Valcke, fost secretar general al organizaţiei

Nicolas Maingot (stânga), directorul de comunicaţii din cadrul FIFA, şi Jerome Valcke, fost secretar general al organizaţiei

Autor: Eduard Ivanovici

16.09.2020, 17:09 281

Un fost executiv al FIFA, prins într-un scandal de corupţie, spune că cei 500.000 de euro pe care procurorii îi numesc „mită” reprezintă de fapt un credit ce l-ar fi ajutat să îşi acopere o datorie personală de 11 milioane de euro, notează Bloomberg.

Jerome Valcke, fost secretar general al FIFA, se află în plin proces în cadrul Curţii Federale din Bellinzona, Elveţia, după ce ar fi acceptat o mită din partea unui om de afaceri grec, Dinos Deris.

Valcke a declarat miercuri că avea datorii de 10 milioane de franci elveţieni când a primit împrumutul, mai exact în 2013. Totuşi, fostul executiv a declarat în timpul unui interviu din 2017 că valoarea datoriilor atingea 4 milioane de franci.

Banca sa, Credit Suisse Group AG, „nu era dispusă să îmi ofere niciun cent. Nu am mulţi oameni cărora le pot cere bani. Aveam nevoie de cineva care îmi poate acorda un împrumut, aşa că l-am rugat pe Dinos”.

Discuţiile din tribunal au scos la iveală stilul de viaţă extrem de luxos al fostului executiv FIFA, pe măsură ce organismul de conducere al fotbalului la nivel mondial a câştigat sute de milioane de dolari prin acordarea drepturilor media pentru turneele de pe întreg teritoriul planetei.

Valcke a făcut parte din administraţia fostului şef FIFA Joseph „Sepp” Blatter, majoritatea membrilor din cadrul boardului de conducere fiind înlocuiţi în urma probelor privind mita.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO