Business Internaţional

Exodul muncitorilor ucraineni pune probleme Poloniei şi Cehiei. În Ungaria, forţa de muncă din afara UE, considerată vitală pentru creşterea economiei

Exodul muncitorilor ucraineni pune probleme Poloniei şi...

Autor: Catalina Apostoiu

26.07.2022, 23:16 2449

Şantierele de construcţii, fabri­cile şi depozitele din întreaga Europă Centrală se chinuie să-şi ocupe pozi­ţiile vacante după ce zeci de mii de bărbaţi ucraineni şi-au părăsit locu­rile de muncă pentru a se întoarce acasă după ce Rusia le-a invadat ţara, relatează Reuters.

Exodul ucrainenilor amplifică abrupt penuriile de forţă de muncă din unele dintre cele mai industria­lizate economii ale Europei. Înainte de război, ucrainenii reprezentau cel mai numeros grup de muncitori stră­ini din Europa Centrală. Polonia şi Cehia găzduiau forţe de muncă ucrai­nene de aproximativ 600.000 şi peste 200.000 persoane respectiv. Gru­pul An­gajatorii din Polonia esti­mează că aproximativ 150.000 de ucrai­neni, în principal bărbaţi, au pă­răsit Polonia de la începutul războiului.

În Cehia, „pierderea muncitori­lor ucraineni a adâncit problemele cu care se confruntă companiile“, potri­vit lui Radek Spicar, vicepreşedinte al Federaţiei Industriei din Cehia.

Cu producţia industrială având o contribuţie de 30% la PIB, Cehia este cea mai industrializată ţară din UE, urmată de Polonia, cu 25%.

Executivii şi asociaţiile spun că im­pactul plecării muncitorilor ucrai­neni este resimţit deosebit de acut în Europa emergentă pentru că regiu­nea este mai puţin automatizată de­cât economiile mai dezvoltate ale UE.

Michal Dybula, economist-şef la BNP Paribas Bank Polska, spune că este clar că pierderea muncitorilor ucraineni va afecta economia polo­neză, cel puţin pe termen scurt, însă amploarea impactului este greu de determinat deocamdată.

Pentru a face faţă deficitelor, firma poloneză de staffing Gremi Personal arată că firmele client transferă bărbaţii către joburi mai solicitante fizic şi angajează ucrainence refugiate pentru a-i înlocui.

Companiile sunt de asemenea forţate să regândească modul în care lucrează şi să caute muncitori în ţări mai îndepărtate ca Mongolia şi Filipine.

Pentru Ungaria, angajarea de muncitori din afara UE este vitală pentru creşterea economiei, arată agenţia de plasare a forţei de muncă Work Force, potrivit Daily News Hungary.

Din cauza lipsei în creştere de forţă de muncă, firmele caută noi căi de a soluţiona problema, agenţia remarkând că a ajutat recent cu angajarea unui grup de muncitori filipinezi în Veszprem, vestul Ungariei.

Agenţia se aşteaptă ca peste 1.000 de muncitori străini să pătrundă pe piaţa locală a forţei de muncă în viitorul apropiat. Cererea de forţă de muncă străină se situează la cel mai ridicat nivel în sectorul manufacturier, însă astfel de muncitori sunt căutaţi şi de hoteluri şi companii de servicii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO