Business Internaţional

Experienţa unui fost jurnalist ZF, mutat la Londra: "În casă mirosea a ars, iar cerul era acoperit de fum negru. Mi-a fost frică să ies"

Experienţa unui fost jurnalist ZF, mutat la Londra: "În casă mirosea a ars, iar cerul era acoperit de fum negru. Mi-a fost frică să ies"

Autor: Cristina Stoian

10.08.2011, 16:00 1945

Am aflat prima dată de atacurile din Tottenham duminicădimineaţa, după ce am primit un telefon de la o prietenă cu carepetrecusem seara anterioară în nordul Londrei. M-a întrebat dacă amajuns "întreagă" acasă şi dacă ştiu ce s-a întâmplat în apropiereacasei ei. La televizor, Breaking News: Mai mulţi tineri au dat focla un autobuz, la două maşini de poliţie şi la un magazin.Evenimentele erau legate de uciderea unui bărbat de 29 de ani întimpul unei razii a poliţiei.

Nu am dat foarte mare atenţie, întrucat ştiam ca în Londraastfel de lucruri se pot întâmpla oricând. În plus, cartierul încare locuiesc, Docklands (estul Londrei), era la fel de liniştit caîn oricare altă duminică.

Abia luni mi-am dat seama că ceea ce părea a fi un conflictizolat a luat amploare şi a atins estul Londrei, apoi vestul şisudul capitalei. În ziare au apărut deja fotografii cu tineriimplicaţi în atacurile din ultimele două zile pentru a putea fiidentificaţi. Erau copii de 15-17 ani cu bâte, femei cărând sacoşecu haine furate din magazinele sparte, bărbaţi cu faţa acoperitătrăgând de cutii mari cu electrocasnice.

Aproape de miezul nopţii, prin faţa casei au început să treacăambulanţe, maşini de poliţie şi pompieri. Oamenii au ieşit lageamuri sau în faţa caselor, atmosfera a devenit agitată. Într-oora... în casa mirosea a ars. Mi-am dat seama că venea de afară.Cerul era acoperit de fum negru. Mi-a fost frică să ies, am datdrumul din nou la televizor să văd dacă au fost incidente în zonăşi am văzut că cel mai aproape au fost incendii de partea cealaltăa Tamisei, în Peckham şi Lewisham. Un incendiu puternic avusese locşi in Croydon, unde un magazin de mobilă de peste 140 de ani a arsîn întregime. Atacurile au avut loc nu numai la periferie, ci şi înzonele bogate ale Londrei.

În Notting Hill, spărgătorii au intrat într-un restaurant şi aucerut bijuteriile şi telefoanele celor de la mese. În Islington şiCamden (nord-vest) sau Clapham Junction (sud) au fost revolte careau dus la incendierea mai multor magazine, baruri sau cafenele,printre care Tesco, Debenhams, McDonalds, Starbucks.

Acelaşi lucru îl povestesc mulţi dintre cei care stau în Londra,indiferent de zona în care locuiesc. Sorina Ştefanescu, 29 de ani,din Archway, nordul Londrei, spune că s-a trezit "în zgomot debâte". "Spărgeau geamurile unor magazine vizavi de casa mea. Auînceput să sune alarme şi lumea fugea în toate părţile. Primullucru pe care l-am făcut a fost să verific dacă uşa de la intrareeste închisă. Mi-a fost frică. A doua zi, în centrul comercial delângă staţia de metrou Manor House, toate vitrinele erau sparte.Angajaţii le acopereau cu placaj", explica Sorina Ştefănescu, carespune ca începând de marţi comunitatea turcă din zonă a ieşit înstradă "să-şi păzească magazinele şi proprietăţile".

Tot în nordul oraşului, marţi dimineaţa, poliţia a împânzitstrăzile, chiar dacă nu au mai fost incindente. "Am vrut să merg labancă să alimentez un cont, dar toate băncile erau închise lasfatul poliţiei. Acelaşi lucru se întâmpla şi cu magazinele dinzonă. Nimeni nu era pe stradă, doar poliţie", îşi aminteşteCristina Istrate, 26 de ani.

Şi în mijloacele de transport, destul de goale în ultimele zile,angajaţii au anunţat în repetate rânduri că anumite zone, mai alescele turistice, cum ar fi Greenwich, sunt închise, niciun pub saumagazin nefuncţionând în aceste zile.

Mai mult, proprietarii magazinelor au postat în geamuri anunţuripentru atacatori fie cu "Magazin fără asigurare. Vă rugăm nuspargeţi vitrinele", fie cu "Magazin jefuit. Nu intraţi! Toatămarfa a fost deja luată".

Chiar dacă în ultimele 24 de ore canalele de ştiri au arătatatacuri violente doar în afara Londrei, în Birmingham, Bristol,Liverpool sau Nottingham, reţelele de socializare sunt pline şiacum de postări care arată că incidentele nu s-au oprit la celetrei nopţi.

Richard M. scrie că "lucrurile nu s-au calmat nici în noaptea demarţi spre miercuri. Multe magazine au fost distruse, jefuite,incendiate. Doar pentru că nu au ajuns camerele TV acolo, înseamnăcă nu se mai întâmplă nimic în Londra?". Dan Delasie a auzit că aufost probleme în East Ham şi Canning Town. "A fost de asemenea unfoc care a ars toată ziua în Woodford Green sau undeva prin zonapentru că se vedea fumul din apartamentul meu", scrie Delasie.

"De ce nu mai apare nimic la ştiri despre nordul Londrei. Suntincendii în Burnt Oak, sunt elicoptere şi sirene în Hendon. Este onebunie", arată o altă postare. Tot prin Facebook sau Twitter însămulţi englezi s-au mobilizat şi au ieşit în stradă pentru a facecurat după dezastrul provocat zilele trecute de atacatori.

Cristina Stoian este absolventă a Facultăţii deJurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti şi a lucrat înperioada martie 2006 - februarie 2011 la Ziarul Financiar,stabilindu-se ulterior la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO