Business Internaţional

Experimentul cu tarife, limite la export şi controale asupra preţurilor lansat de Rusia în faţa asaltului inflaţiei a eşuat

Experimentul cu tarife, limite la export şi controale...

Autor: Catalina Apostoiu

29.06.2021, 00:04 1528

Răspunsul Rusiei la creşterea puternică a preţurilor materiilor prime la nivel mondial a constat într-un amplu experiment cu tarife, limitări ale exporturilor şi controale asupra preţurilor, însă acesta nu a dat roade, scrie Bloomberg.

Inflaţia a urcat la cel mai ridicat nivel din patru ani şi chiar şi oficialii admit că creşterea va persista luni întregi în cel mai bun caz.

Oţelul, nichelul, aluminiul şi cuprul au fost adăugate recent pe lunga listă de bunuri supuse unor tarife la export în condiţiile în care Vladimir Putin încearcă să uşureze povara de pe umerii consumatorilor.

Cu sondajele de opinie arătând că inflaţia constituie o îngrijorare de top, Kremlinul are nevoie să arate că încearcă să aducă problema sub control. Însă pe măsură ce noi tarife sunt introduse, cresc riscurile ca aceste măsuri să ajungă să submineze politica băncii centrale a ţării şi poziţia dominantă a Rusiei pe pieţele internaţionale de materii prime.

„Este o abordare populistă menită să creeze o iluzie de control asupra preţurilor şi ajutorului social“, arată Elina Ribakova, din cadrul International Institute of Finance. „Duse la extrem, măsurile riscă să erodeze eficienţa politicii monetare“.

Guvernatorul băncii cen­trale Elvira Na­biu­llina se chinuie deja să controleze inflaţia, care a urcat recent la peste 6%. Banca a majorat dobânzile cu 125 de puncte bază din martie, avertizând recent că este pregătită să analizeze o majorare de 25 de puncte bază până la 1% în iulie.

Guvernul se confruntă deja cu nemulţumirea oamenilor legată de o scădere a veniturilor şi insistă că ta­rifele sunt necesare pentru pro­te­ja­rea consumatorilor. Putin a de­cl­a­rat recent că noi măsuri sunt necesare pentru a evita volatilitatea preţurilor.

Au fost lansate deja discuţii despre măsuri de restrângere a creşterii costului îngrăşămintelor.

Rusia consumă doar 10% din nichelul, o treime din aluminiul şi aproximativ jumătate din oţelul pe care-l produce, astfel că ultimele măsuri nu vor avea un impact semnificativ asupra inflaţiei, notează analiştii BCS Global Markets.

Un purtător de cuvânt al NLMK PJSC, cel mai mare producător de oţel al Rusiei, avertiza recent că tarifele vor afecta planurile de investiţii ale producătorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO