Business Internaţional

Experţi: mai multe obiective istorice din oraşul Kiev sunt în pericol

Experţi: mai multe obiective istorice din oraşul Kiev...

Autor: Petru Mazilu

26.03.2022, 09:28 34

Specialiştii avertizează că din cauza războiului din Ucraina, mai multe obiective istorice din capitala ucraineană sunt în pericol. Experţii se tem ca oraşul Kiev să nu aibă soarta capitalei cecene Groznîi care în 1999 a fost distrusă de armata lui Vladimir Putin.

Forţele ruseşti se află la periferia Kievului şi există temeri că acestea s-ar putea pregăti pentru aceeaşi tactică „nediscriminatorie a pământului pârjolit” folosită în capitala cecenă Groznîi în 1999, anunţă corespondenţii CNN.

Kievul este un oraş cu o vechime de peste 1.500 de ani, o capitală cândva plină de viaţă, cu 2,8 milioane de locuitori, care găzduieşte comori internaţionale de neînlocuit, inclusiv repere arhitecturale şi monumente culturale.

„Dacă Putin nivelează Kievul aşa cum a nivelat Harkovul şi alte oraşe, sunt multe lucruri care vor fi pierdute pentru totdeauna", a declarat Olenka Z. Pevny, profesor asociat de studii slave şi ucrainene la Universitatea din Cambridge.

Experţii au arătat care sunt principalele situri aflate în pericol:

Catedrala Sfânta Sofia: Construită în secolul al XI-lea, catedrala este încununată de cupole aurii strălucitoare şi se află în centrul Kievului.

Catedrala şi mănăstirea cu domuri de aur Sfântul Mihail: Această biserică, construită pentru prima dată în 1108, a jucat un rol important în Revoluţia Demnităţii, cunoscută şi sub numele de Revoluţia Maidan - oferind un adăpost sigur pentru cei răniţi în timpul violenţelor.

Mănăstirea Peşterilor: Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO prezintă biserici subterane şi adăposteşte relicve ale unor sfinţi care datează din secolul al X-lea.

Palatul prezidenţial: Maiestuosul Palat Mariinsky, în stil baroc, este reşedinţa ceremonială a preşedintelui Ucrainei şi este situat în apropierea Parlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO