Business Internaţional

Experţii avertizează: China îşi va construi propriul paradis tehnologic de care americanii nu se vor putea atinge

Experţii avertizează: China îşi va construi propriul...

Autor: Iulian Tenchiu

13.07.2019, 16:02 3327

Din cauza restricţiilor impuse vânzărilor de tehnologie americană către companiile chineze, China va fi forţată să îşi construiască propriul spaţiu tehnologic, unde accesul americanilor va fi complet interzis, potrivit echipei de analişti economici ai Goldman Sachs Group, scrie CNBC.

Specialiştii care urmăresc desfăşurarea războiului comercial şi impactul acestuia asupra mediului tehnolgic sunt de părere că indiferent ce se întâmplă cu negocierile dintre cele două state, relaţiile comerciale ale celor două naţiuni se vor înrăutăţi.

„Toată lumea e fericită că negocierile au început. Cu toate acestea, trebuie să ne aşteptăm ca tensiunile să continue, iar intreprinderile vor trebui să îşi diversifice lanţurile de aprovizionare şi vor trebui să găsească un mod inteligent de a îşi promova portofoliul la nivel global, pentru a fi mai puţin vulerabile”, a declarat Hans-Paul Burkner, preşedintele Boston Consulting Group.

În cazul în care companiile americane şi chineze vor înceta să se mai aprovizioneze reciproc, există posibilitatea apariţiei a „două lumi tehnologice”, este de părere Burkner.

 „Ideal ar fi să ne cunoaştem limitele, pentru a putea colabora şi concura. Există posibilitatea ca în scurt timp să asistăm la apariţia a două lumi tehnologice, una chineză şi una americană. Să sperăm că nu vom ajunge să ne confruntăm cu această problemă”, a mai declarat preşedintele Boston Consulting Group.

Henrik Naujoks, partner al companiei de consultanţă managerială globală Bain&Company, consideră că naţiunea chineză a facut progrese „uriaşe în cursa tehnologică”.

 Un alt expert, Ben Harburg de la MSA Capital, o companie cu capital de risc, critică decizia lui Trump de la G-20, în urma căreia care companiile americane pot vinde din nou tehnologie către companiile chineze.  Din cauza acestei decizii, companiile chineze vor avea timp să se extindă pe pieţele externe.

„Acest lucru va da timp companiilor chineze să îşi creeze propriile tehnologii şi sisteme de operare, pe care le vor vinde pe pieţele externe. Produsele companiilor americane din aria de hardware, precum Apple, s-au scumpit în Africa. Dacă cipurile americane nu mai ajung acolo, cipurile chinezeşti  vor fi cele integrate în telefoanele vândute la nivel local” a declarat Ben Harburg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO