Business Internaţional

Exploatarea gazelor de şist, revoluţia care nu a mai avut loc în Europa

Exploatarea gazelor de şist, revoluţia care nu a mai...

Autor: Luiza Chiroiu

12.05.2015, 18:49 596

În urmă cu şase ani, companiile din energie au mizat pe extinderea exploatării gazelor de şist în Europa, Polonia fiind ţinta preferată pentru investiţii, însă, aşa cum au prezis mai mulţi oficiali din Rusia, reţeta succesului din SUA nu a funcţionat şi pe bătrânul continent.

„Costurile exploatării în Europa sunt mult, mult mai mari decât în SUA, iar reglemtările în domeniu sunt mult mai stricte”, spune Marek Madeja, director al Cuadrila Resources, companie britanică ce a intrat în Polonia în 2009, dar care nu a săpat niciun puţ până în prezent, scrie Bloomberg.

Europa caută alternative pentru a scăpa de dependenţa energetică faţă de Rusia, însă fracturarea hidraulică nu s-a dovedit a fi soluţia potrivită, căci condiţiile geologice dificile, opoziţia ecologiştilor, scăderea preţului petrolului şi conflictul din Ucraina i-au determinat pe investitori să plece.

În aceste condiţii, jucătorii mari de pe piaţa energiei, cum ar americanii de la Exxon Mobil şi Chevron şi olandezii de la Shell, au ieşit de pe pieţele din Europa.

Polonia, care importă din Rusia 57% din necesarul său de gaze naturale, a încurajat exploatarea gazelor de şist şi continuă să o facă, printre statele care susţin fracturarea hidraulică numărându-se şi Marea Britanie şi Danemarca.

SUA au devenit cel mai mare producător mondial de gaze naturale, datorită folosirii fracturării hidraulice ca metodă de exploatare a câmpurilor gazeifere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO