Business Internaţional

Explozia demografică din Orientul Mijlociu: atu sau povară?

Explozia demografică din Orientul Mijlociu: atuu sau povară?

Autor: Gabriel Razi

30.01.2011, 18:30 861

În ultimele trei decenii, aproape toate ţările din OrientulMijlociu şi nordul Africii au înregistrat creşteri demograficespectaculoase. Cea mai puternică creştere a populaţiei a avut locîn ultimii 30 de ani în Egipt, unde în 1980 locuiau 44 de milioanede persoane, pentru ca în prezent totalul populaţiei să atingă 84de milioane.

Cu toate că economiştii consideră că o explozie demografică deacest tip are avantaje certe, prin cristalizarea unei forţe demuncă tinere şi ca urmare a relaxării presiunii exercitate asuprasistemelor de pensii, în multe state din Orientul Mijlociucreşterea rapidă a populaţiei pune presiune pe lideriipolitici.

În general economiile din nordul Africii şi Orientul Mijlociusunt puţin diversitificate, iar explozia demografică i-a pus pelideri în imposibilitatea de a le oferi tinerilor locuri de muncăsuficiente, acces la educaţie sau la servicii sanitare.

În consecinţă, preşedintele egiptean Hosni Mubarak este acumîncolţit, de populaţia ce a pus în ultimele zile stăpânire pestrăzile din Cairo. Cu toate că se află la putere de peste 30 deani, iar peste jumătate din populaţia Egiptului s-a născut întimpul preşedinţiei lui, Mubarak nu mai poate reduce la tăceretinerii. Aceştia se arată tot mai nemulţumiţi de lipsa reformeloreconomice eficiente, de corupţia oficialilor egipteni dar şi decreşterea tot mai rapidă a preţurilor alimentelor sau de rataridicată a şomajului. Pentru tinerii egipteni, succesul revoluţieidin Tunisia a funcţionat ca un catalizator ce a demonstrat cădetronarea liderilor precum Ben Ali sau Mubarak este posibilă.

Evoluţia populaţiei în ţările dinOrientul Mijlociu şi nordul Africii (în milioane depersoane)
Populaţie
1980
1990
2010
Algeria
18
25
35
Egipt
44
57
84
Libia
3
4
6
Maroc
20
24
32
Sudan
20
27
42
Tunisia
6
8
10
Turcia
46
56
75
Irak
14
18
31
Sursa: UNCTAD

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO