Business Internaţional

Explozia preţurilor petrolului aduce gigantului rus Rosneft profituri record

Explozia preţurilor petrolului aduce gigantului rus...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.02.2022, 00:00 66

Creşterea cotaţiilor petrolului şi redresarea economică mondială au adus colosului Rosneft, principalul producător de ţiţei al Rusiei, profituri record anul trecut, compensând reducerile de producţie efectuate conform înţelegerilor cu OPEC, scrie Financial Times. Rusia nu este doar unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de gaze naturale ai lumii, ci şi un jucător de categorie grea pe piaţa petrolului.

Veniturile din gaze de duc într-un fond de dezvoltare, iar cele din exportul petrolului alimentează bugetul de stat. La fel ca alţi producători de petrol din întreaga lume, Rusneft a beneficiat de revenirea cererii în 2021, după ce pandemia de COVID-19 a lovit consumul în 2020. Rosneft, care contribuie cu aproximativ 40% din producţia totală de ţiţei a Rusiei, a anunţat că profitul net a crescut de aproape şapte ori faţă de anul anterior dacă este evaluat în ruble şi de aproape şase ori în dolari, la 11,9 miliarde dolari.

„Pe fondul redresării economiei mondiale, compania a atins noi recorduri financiare în 2021“, a declarat directorul executiv Igor Secein, adăugând că costurile de producţie au atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Rosneft a fost ajutat de creşteri cu 60-70% ale preţurilor principalelor amestecuri de ţiţei pe care le exportă şi de o depreciere a rublei. Costurile companiei sunt plătite în ruble, în timp ce veniturile din exporturi sunt în dolari. Profitul record al companiei a venit în ciuda scăderii producţiei de petrol anul trecut din cauza restricţiilor de producţie aplicate în temeiul acordurilor OPEC plus Rusia. Producţia Rosneft de ţiţei şi condensat a scăzut cu 6% an la an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO