Business Internaţional

Explozii şi focuri de armă în Jakarta, soldate cu victime lângă sediul ONU. Bilanţul este de şapte morţi până la această oră

Explozii şi focuri de armă în Jakarta, soldate cu...

Autor: Ioana Bojan

14.01.2016, 09:57 4792

Cel puţin şapte persoane au fost ucise joi într-o serie de explozii produse în capitala indoneziană Jakarta, care au fost urmate de focuri de armă, în apropierea palatului prezidenţial şi a sediului ONU, relatează Associated Press în pagina electronică.

Poliţia a informat că patru dintre atacatori şi alte trei persoane au murit în cursul atacurilor, comise pe fondul avertizărilor recente conform cărora militanţii islamişti organizează un atentat de amploare.

Conform poliţiei indoneziene, citată de presa locală, atacurile ar avea legătură cu gruparea teroristă Stat Islamic.

Presa locală relatează că au avut loc cel puţin şapte explozii, inclusiv două atacuri sinucigaşe.

Exploziile au avut loc în faţa centrului comercial Sarinah, situat în apropierea palatului prezidenţial şi a sediului ONU, scrie BBC News Online. În zona respectivă se află de asemenea numeroase hoteluri de lux, clădiri de birouri şi ambasade, inclusiv cea franceză.

Preşedintele Joko Widodo, care se afla într-o vizită de lucru în oraşul Cirebon, a condamnat atacurile şi a anunţat că se întoarce la Jakarta imediat. "Acest act este menit în mod clar să perturbe ordinea publică şi să terorizeze oamenii", a precizat preşedintele.

Zona exploziilor a fost izolată de poliţie, care i-a avertizat pe locuitori să rămână în case, potrivit unui purtător de cuvânt citat de AFP.

Conform presei locale, citată de Reuters în pagina online, mai multe bombe au explodat, inclusiv într-o cafenea Starbucks, care ulterior a fost luată cu asalt de forţele de securitate.

Potrivit agenţiei Associated Press, explozii au avut loc şi în cartierele Cikni, Silpi şi Kuningan, în apropierea ambasadelor Turciei şi Pakistanului.

Un agent de securitate de la o bancă a declarat că a văzut cel puţin cinci atacatori, dintre care trei kamikaze care şi-au detonat explozibilii în cafeneaua Starbucks.

Tri Seranto a precizat că ceilalţi doi atacatori înarmaţi au intrat într-o secţie de poliţie, în care s-au auzit ulterior focuri de armă. El a adăugat că cei doi atacatori au reuşit să fugă, în timp ce un poliţist a fost ucis şi alţi doi răniţi.

Acesta a fost cel mai grav atac din capitala Indoneziei după atentatele cu bombă care au vizat în 2002 două hoteluri, provocând moartea a şapte persoane şi rănirea a peste 50. Anterior, un atentat cu bombă comis tot în 2002, într-un club de noapte de pe insula turistică Bali, s-a soldat cu moartea a 202 persoane, majoritatea turişti străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO