Business Internaţional

Exportatorii de petrol, incapabili sa tina pasul cu cererea

Exportatorii de petrol, incapabili sa tina pasul cu cererea

Anul trecut, cei mai mari sase exportatori de petrol din regiune, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iranul, Kuweitul, Irakul si Quatarul, si-au redus productia cu 544.000 de barili pe zi

05.06.2008, 13:31 50

Noi date furnizate de Departamentul de Energie al Statelor Unite indica faptul ca cei mai importanti producatori de petrol din lume au livrat anul trecut cu 2,5% mai putine produse petroliere decat in 2006, in ciuda unei majorari cu 57% a preturilor, o tendinta care pare sa se manifeste si in acest an, scrie Wall Street Journal.
Exista mai multe motive in spatele declinului exporturilor nete. Profiturile in crestere din titei au alimentat o crestere puternica a cererii de petrol in Arabia Saudita si Orientul Mijlociu, ducand la o scadere a volumului de petrol pentru export. In acelasi timp, din cauza imbatranirii campurilor si investitiilor insuficiente, exporturile au scazut semnificativ in Mexic, Norvegia si recent in Rusia. OPEC si-a redus la randul sau productia la inceputul anului trecut si nu a mai luat masuri de majorare a livrarilor pana in toamna anului trecut.
In ansamblu, potrivit datelor Departamentului de Energie, exporturile nete ale celor mai mari 15 furnizori din lume, care reprezinta 45% din productia totala, au scazut cu aproape un million de barili, pana la 38,7 milioane de barili pe zi anul trecut. Scaderea ar fi fost mai pronuntata daca tari mai putin dezvoltate, ca Angola si Libia, ale caror economii nu au devenit inca mari consumatoare de energie, nu si-ar fi majorat productia.
In ciuda atentiei acordate cererii in crestere de energie venite din partea Chinei, cererea din Orientul Mijlociu ar putea reprezenta cea mai mare problema. Anul trecut, cei mai mari sase exportatori de petrol din regiune, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iranul, Kuweitul, Irakul si Quatarul, si-au redus productia cu 544.000 de barili pe zi. In acelasi timp, cererea lor interna a crescut cu 318.000 de barili pe zi, generand o scadere a exporturilor nete de 862.000 de barili pe zi, conform Energy Information Administration din Statele Unite.
Cererea din Orientul Mijlociu reprezinta un factor important in momentul actual, arata Adam Robinson, analist pe petrol in cadrul Lehman Brothers din New York. Robinson anticipeaza ca regiunea va reprezenta peste 40% din cresterea cererii anul viitor.
Arabia Saudita in special a devenit un mare consumator de energie. Tara se afla in mijlocul unei importante campanii de investitii pentru a deveni un jucator global in petrochimice, aluminiu si ingrasaminte, toate necesitand cantitati uriase de petrol si gaze naturale.
Din 2004, consumul de petrol in Arabia Saudita a crescut cu aproape 23%, pana la 2,3 milioane de barili pe zi anul trecut. Jeffrey Brown, geolog, arata ca la rata actuala de crestere, Arabia Saudita ar putea ajunge sa consume 4,6 milioane de barili pe zi pana in 2020.
In acest fel, exporturile saudite ar scadea considerabil intr-o perioada in care intreaga lume va privi catre cel mai mare furnizor de petrol al sau din punctul de vedere al acoperirii cererii in crestere. Arabia Saudita detine aproape un sfert din rezervele reale ale lumii si furnizeaza aproximativ 12% din cele 86 milioane de barili pe zi care sunt consumate pe plan global in prezent. Mai exista o problema importanta: deficitele din ce in ce mai mari de gaze naturale au un efect major asupra productiei si exporturilor de titei, pentru ca este nevoie de mai mult petrol pentru a acoperi necesitatile de energie ale regiunii Golfului Persic, arata Bill Farren-Price, director in cadrul Medley Global Advisors. Problema este mai pronuntata pe timpul verii.
Desi tarile din Orientul Mijlociu nu sunt dispuse sa recunoasca aceasta problema, aceste deficite obliga tarile sa arda cateodata mai mult petrol fosil pentru ca nu pot produce suficiente gaze naturale. Din aceasta cauza scad exporturile de petrol.
Unii producatori, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, nu mai tin foarte mult la practica cruciala de injectare de gaze naturale in campurile petroliere. Astfel, scade productia, afectand exporturile.
Livrarile in scadere de petrol realizate de cei mai importanti exportatori ilustreaza rolul central pe care l-ar putea juca in anii urmatori jucatori mai mici ca Brazilia si Kazahstanul. Acesta din urma anunta usoare cresteri ale exporturilor nete.
Nici un alt mare exportator nu inregistreaza o situatie mai dificila ca Mexicul, ale carui exporturi nete au scazut cu 15% in 2007. Oficialii mexicani au anuntat recent ca productia campului Cantarell a scazut cu o treime in mai putin de un an.
Analistii spun ca exista motive de optimism. guvernul Rusiei incearca sa modifice ratele taxelor despre care multi spun ca au stat in calea dezvoltarii de noi campuri. Robinson a anuntat ca vor sosi 65 de noi echipamente de foraj. Acestea vor ajuta la explorarea unora dintre cele mai promitatoare, dar acum inaccesibile, ape. Totusi, "sentimentul de pe piata este ca lucrurile se vor inrautati, dar acest lucru nu este clar inca", arata Robinson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO