Business Internaţional

Exporturile Chinei scad în luna noiembrie, însă cererea internă se consolidează

Exporturile Chinei scad în luna noiembrie, însă...

Autor: Mihai Gongoroi

08.12.2019, 12:48 50

Exporturile chineze au scăzut în noiembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul războiului comercial cu Statele Unite, însă importurile au consemnat un avans neaşteptat care arată că măsurile de stimulare economică aplicate de Beijing reuşesc să susţină cererea domestică, transmite Reuters.

Războiul comercial cu Statele Unite, ce ţine de aproape 18 luni, a afectat puternic exportatorii chinezi şi per ansamblu economia chineză, a doua cea mai mare din lume.

Exporturile s-au diminuat cu 1,1% în luna noiembrie în comparaţie cu noiembrie 2018, au arătat datele publicate duminică. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 1,0% a exporturilor după o scădere de 0,9% în octombrie.

Importurile au crescut însă surprinzător cu 0,3% faţă de luna noiembrie din 2018, marcând prima creştere în ritm anual din luna aprilie încoace, comparativ cu o scădere de 1,8% prognozată de economişti. China şi-a păstrat totuşi excedentul comercial, care pentru luna noiembrie s-a cifrat la 38,73 de miliarde de dolari, după un surplus de 42,81 miliarde de dolari înregistrat în octombrie.

Încetinirea economiei chineze a alimentat în ultimul an şi jumătate speculaţiile cu privire la faptul că factorii de decizie din China vor aplica măsuri din ce în ce mai puternice de stimulare. În schimb, autorităţile chineze au optat pentru măsuri mai ţintite cum ar fi reducerea graduală a ratelor de dobândă şi emiterea de datorie prin obligaţiuni suverane speciale la nivelul administraţiilor locale.

Datele pozitive privind importurile ar putea indica însă o intensificare a cererii interne după ce activitatea sectorului manufacturier a dat şi ea recent semne surprinzătoare de îmbunăţire. Analiştii au remarcat totuşi că revenirea economică ar putea fi dificil de susţinut pe fondul riscurilor comerciale.

În pofida problemelor din economie, factorii de decizie de la Beijing au rămas reticenţi în a crea prea multă monedă de teama creşterii riscurilor financiare, având în vedere nivelurile deja ridicate ale datoriei. Yi Gang, guvernatorul băncii centrale chineze, a reiterat săptămâna trecută într-un articol în presa de partid că Beijingul nu va recurge la relaxare cantitativă (tipărire de bani - n.r.) şi că se angajează să menţină o politică monetară prudentă.

Statele Unite negociază în prezent un pact comercial în "primă fază" cu China care ţinteşte aşezarea relaţiei comerciale dintre cele două părţi pe fundamente egale în contextul în care preşedintele american Donald Trump blamează în ultimii trei ani masivul surplus comercial al Beijingului şi practicile sale comerciale incorecte.

Donald Trump a declarat, joi, că negocierile cu China merg în direcţia potrivită, în pofida faptului că oficialii chinezi au reiterat poziţia oficială a Beijingului conform căreia orice acord comercial este condiţionat de eliminarea tarifelor comerciale aflate în vigoare.

Larry Kudlow, consilierul economic al lui Trump, a precizat vineri că în data de 15 decembrie vor fi aplicate noi taxe vamale pe bunuri chineze de larg consum în valoare de circa 156 miliarde de dolari, conform calendarului.

Un oficial chinez a declarat pentru agenţia Reuters că Beijingul îşi va majora propriile tarife comerciale percepute pe bunurile americane ca o contramăsură dacă tarifele din 15 decembrie vor fi aplicate, evoluţie ce pare probabilă să reducă şansele pe termen scurt pentru ajungerea la un pact comercial.

Excedentul comercial al Chinei cu Statele Unite pentru luna noiembrie a fost de 24,60 miliarde de dolari, în scădere faţă de luna precedentă când s-a ridicat la 26,45 miliarde de dolari.

Totodată, China a anunţat vineri că va renunţa la tarifele pentru unele importuri de soia şi carne de porc. Cererea imensă de carne de porc din China, pe fondul sacrificărilor cauzate de pesta porcină, a dus la majorarea preţurilor la carnea de porc inclusiv în România.

Importurile de cupru au crescut cu 12,1% faţă de luna precedentă, în contextul îmbunătăţirii activităţii din sectorul manufacturier, au mai relevat datele. Importurile de minereu de fier au scăzut pentru a doua lună consecutiv în noiembrie, pe fondul volumurilor mai mici din Australia şi Brazilia, în pofida cererii solide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO