Business Internaţional

Exporturile germane către Rusia au scăzut cu 62% în luna martie. În sens invers, declinul atinge doar 2,4%

Deficitul comercial al Germaniei, la cel mai scăzut nivel lunar de peste zece ani

Deficitul comercial al Germaniei, la cel mai scăzut nivel lunar de peste zece ani

Autor: Eduard Ivanovici

04.05.2022, 13:14 144

Exporturile germane către Federaţia Rusă s-au contractat cu aproape două treimi în luna martie, efectele atacurilor lansate asupra Ucrainei contribuind la cea mai mare scădere a comerţului extern înregistrată de principala economie europeană în ultimii doi ani, scrie Financial Times.

Biroul Federal de Statistică din Germania a anunţat miercuri că declinul de 62,3% (la 900 de milioane de euro) raportat la luna precedentă se datorează „sancţiunilor impuse drept rezultat al conflictului cu Ucraina”. Exporturile ruseşti către Germania au scăzut cu 2,4% în martie.

Astăzi, Bruxellesul a anunţat o serie de planuri prin care plănuieşte să interzică importurile de petrol rusesc către Uniunea Europeană, ca parte a celui de al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Exporturile germane au suferit un declin de 3,3% în martie. De asemenea, Germania a exportat cu 1,7% mai puţin către alte ţări UE, cu 4,3% mai puţin către China şi 3,9% mai puţin către Regatul Unit. Un aspect pozitiv constă într-o creştere de 3,2% a exporturilor germane cu destinaţia în Statele Unite.

Importurile germane au continuat să crească, „alimentate” de costurile tot mai mari ale mărfurilor şi energiei. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 3,2 miliarde de euro, cel mai scăzut nivel lunar de peste zece ani.

Anders Opedal, CEO-ul gigantului norvegian Equinor, care a reprezentat de-a lungul anilor al doilea cel mai mare furnizor de gaze al Europei după grupul rus Gazprom, a declarat astăzi că a observat o cerere tot mai mare de gaze norvegiene din partea statelor europene, conform agenţiei de ştiri Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO