Business Internaţional

Exporturile germane cresc, dar exportatorii nu privesc către viitor cu încredere

Exporturile germane cresc, dar exportatorii nu privesc...

Autor: CătăIina Apostoiu

11.05.2016, 00:01 273
Producţia industrială germană a înregistrat o scădere peste aşteptări în martie, însă exporturile au consemnat o creştere surprinzător de puternică, o evoluţie mixtă a celei mai mari economii a Europei la sfârşitul unui prim trimestru în general bun, scrie Reuters.

Comenzile fabricilor germane au crescut peste aşteptări în martie graţie cererii externe solide, în special din partea ţărilor din afara zonei euro, sugerând că startul puternic înregistrat de economia Germaniei s-ar putea prelungi în trimestrul al doilea.

Producţia industrială a scăzut cu 1,3% în martie, cel mai pronunţat declin lunar din august 2014. Analiştii anticipaseră o scădere de 0,2%.

Per ansamblu, productia industriala a avansat cu 1,8% în primul trimestru fata de trimestrul anterior, în principal pe fondul cresterilor puternice ale activitatii de constructii si cererii de bunuri de capital.

“Toate acestea înseamna ca în pofida datelor dezamagitoare privitoare la productia industriala, economia germana pare sa se îndrepte catre o performanta decenta pe primul trimestru”, afirma Carsten Brzeski, economist ING.

Biroul german de Statistica va publica date preliminare privitoare la PIB-ul din primul trimestru vineri.

Potrivit estimarilor marilor institute economice, economia a avansat probabil cu aproximativ 0,6% în perioada ianuarie-martie fata de trimestrul anterior, de doua ori mai rapid decât în trimestrul al patrulea.

Date separate arata ca exporturile germane au înregistrat o crestere de 1,9% în martie fata de luna anterioara, livrarile lunare peste hotare ridicându-se la 107 miliarde de euro, potrivit Deutsche Welle.

Aceasta a fost cea mai pronuntata crestere lunara din mai mult de o jumatate de an si a reprezentat o surpriza, în conditiile în care analistii nu se asteptasera la o crestere. Anual, exporturile au fost însa cu 0,5% mai mici.

Importurile au scazut cu 2,3% în martie, la 80,9 miliarde de euro, Germania înregistrând astfel un excedent comercial de 26 miliarde de euro.

Potrivit Biroului de Statistica, cresterea exporturilor s-a datorat cererii mai puternice din zona euro si UE în general. Spre deosebire, valoarea bunurilor livrate pe piete ca SUA si China a scazut cu 3,4% în martie.

Un sondaj recent realizat în rândul executivilor germani sugereaza însa ca exportatorii din cea mai mare economie a Europei nu privesc catre viitor cu încredere.

Aproape trei sferturi din executivii inclusi în sondaj au declarat ca nu se asteapta ca exporturile germane sa înregistreze o crestere anuala în 2016, având în vedere încetinirea economica de pe un numar de piete externe cheie si intensificarea tensiunilor geopolitice la nivel mondial, scrie DW.

Potrivit unor date neajustate, exporturile au avansat cu 0,7% în primul trimestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar importurile au crescut cu 0,3%.

“Cresterea puternica a exporturilor arata ca încetinirea economiei mondiale nu a fost atât de severa pe cât se temeau unii la începutul anului”, afirma Brzeski, citat de Reuters.

Acesta remarca faptul ca, cel putin în primele doua luni ale anului Franta a devenit din nou cea mai importanta destinatie de export a Germaniei, în timp ce SUA au coborât pe pozitia secunda.

În 2015, economia germana a avansat cu 1,7%, cea mai solida rata din patru ani, în principal gratie consumului privat în crestere si cheltuielilor de stat mai mari pe refugiati si infrastructura.

Rata de crestere este estimata sa ramâna neschimbata în acest an, în pofida temerilor privitoare la o cerere mai slaba de bunuri germane pe fondul încetinirii economice din China si alte piete emergente.

Andreas Scheuerle, economist Dekabank, se asteapta la o rata de crestere a PIB-ului german de aproximativ 0,5% în primul trimestru.

“Trimestrele viitoare ar putea aduce însa rezultate mai slabe”, adauga acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO