Business Internaţional

Exporturile germane, în cădere liberă anul trecut: Declinul ajunge la 9,3%, cea mai mare scădere de la criza financiară din 2009

Exporturile germane, în cădere liberă anul trecut:...

Autor: Eduard Ivanovici

09.02.2021, 13:19 1671

Exporturile germane au suferit anul trecut un declin de 9,3% pe măsură ce pandemia a tras în jos nivelul cererii, reprezentând cea mai mare scădere de la criza financiară din 2009 încoace, scrie Associated Press.

Totodată, importurile au scăzut cu 7,1%, conform Biroului Federal de Statistică din Germania. Prin comparaţie, exporturile şi importurile din 2009 au înregistrat un minus de 18,4% şi, respectiv, 17,5%.

Statele Unite au rămas principala destinaţie pentru exporturile germane, care au depăşit 100 de miliarde de euro în ciuda unui declin de 12,5%. China s-a situat pe locul al doilea cu o scădere de 0,1% faţă de 2019, fiind cea mai mare sursă de importuri către Germania, după o creştere cu 5,6% la 116,2 miliarde de euro.

Olanda şi Statele Unite s-au clasat pe locurile doi şi trei în ceea ce priveşte importurile, cu scăderi de 9,6% şi, respectiv, 5%.

O serie de date publicate săptămâna trecută arată că economia germană, cea mai mare la nivel european, a scăzut anul trecut cu 5%. Chiar dacă rezultatul este mai bun decât previziunile analiştilor, surplusul de exporturi al Germaniei a scăzut la 179,1 miliarde de euro – cea mai slabă performanţă din 2011 şi al patrulea declin consecutiv.

Biroul de statistică arată că exporturile din decembrie au crescut cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut şi cu 0,1% prin comparaţie cu luna noiembrie.

În decembrie, transporturile între Marea Britanie şi Europa continentală au scăzut semnificativ din cauza ultimelor tulpini ale coronavirusului. Exporturile germane din Regatul Unit au raportat un minus de 11,4%.

Per total, exporturile Regatului Unit către Uniunea Europeană au scăzut în ianuarie cu 68% faţă de aceeaşi lună din 2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO