Business Internaţional

Exxon Mobil şi Chevron au obţinut anul trecut profituri totale de peste 70 miliarde dolari

Exxon Mobil şi Chevron au obţinut anul trecut profituri...

Autor: Vlad Popescu

03.02.2013, 18:46 515

Exxon Mobil şi Chevron, cele mai mari companii petroliere din SUA, au realizat anul trecut profituri în valoare totală de peste 70 miliarde de dolari, datorită ieftinirii petrolului pe piaţa americană, care a consolidat performanţa financiară a rafinăriilor de carburanţi, potrivit Bloomberg.

Profitul net al Exxon Mobil a crescut anul trecut cu 9,3%, la 44,88 miliarde de dolari, cu puţin sub recordul înregistrat de companie în 2008, când a reuşit un rezultat net de 45,22 miliarde de dolari.

Chevron a raportat pentru 2012 un profit net de 26,2 miliarde de dolari, în scădere cu 2,7% faţă de câştigul record de 26,9 miliarde de dolari din 2011.

Principalul factor care a condus la profiturile uriaşe este preţul tot mai mic al ţiţeiului pe piaţa SUA, care reduce cheltuielile rafinăriilor în condiţiile în care chiar anul trecut unii analişti sfătuiau cele două companii să restrângă producţia de carburanţi.

Rapoartele prezentate la sfârşitul acestei săptămâni de Exxon şi Chevron relevă că profiturile obţinute din procesarea petrolului au estomplat complet efectul scăderii câştigurilor obţinute din producţia de petrol şi gaze naturale.

În ultimele trei luni ale anului, Exxon a realizat un profit net de aproape 10 miliarde de dolari, maximul ultimilor 5 ani, iar Chevron a stabilit un nou record în istoria companiei, cu un câştig de 7,25 miliarde de dolari.

Exxon şi Chevron au rezistat în ultimii ani trendului din industria petrolieră americană de a vinde rafinării şi a se concentra pe producţia de petrol şi gaze, spre deosebire de rivali precum ConocoPhillips şi Marathon Oil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO