Business Internaţional

Fabricile americane simt suflul tensiunilor comerciale. Deficitul de forţă de muncă este un alt risc major

Fabricile americane simt suflul tensiunilor comerciale....

Autor: Catalina Apostoiu

03.08.2018, 00:04 368

Economia americană a înregistrat o rată anualizată de creştere de 4,1% în T2/2018, cea mai rapidă din aproape patru ani şi dublul ratei de 2,2% atinse în perioada ianuarie-martie.

Activitatea sectorului manufac­tu­rier american a încetinit în luna iulie pe fondul semnelor că economia robustă şi tarifele pe importuri pun presiune asupra lanţului de aprovizionare, ceea ce ar putea afecta producţia pe termen lung, scrie Reuters.

Sectorul manufacturier reprezintă aproxi­mativ 12% din economia ame­ricană, cea mai mare din lume.

Alte date indică faptul că angaja­torii privaţi şi-au accelerat angajările, sugerând că piaţa muncii şi economia în general se menţin solide la începutul trimestrului trei. Analiştii se aşteaptă însă la o înce­tinire a economiei din cauza constrân­gerilor de capacitate cu care se con­fruntă fabricile şi „răcirii”cererii la nivel mondial. „Restul anului va fi mai dificil”, arată Jennifer Lee, economist în cadrul BMO Capital Markets. „Companiile întâmpină deja dificultăţi în a găsi muncitori calificaţi şi trebuie să facă faţă unor costuri mai mari şi cererii mai mici de peste hotare”.

Indicele calculat de The Institute for Supply Management (ISM) a scăzut la 58,1 luna trecută de la 50,2 în iunie. Potrivit ISM, producătorii „sunt extrem de în legătură cu modul în care activitatea care este influenţată de tarife le va afecta businessurile în continuare”.

Analiştii avertizează că tarifele pe importuri ar putea crea probleme la nivelul lanţurilor de aprovizionare, sufoca investiţiile companiilor şi frâna creşterea economică solidă.

Economiştii spun că tensiunile comerciale şi economia robustă, marcată de penurie de forţă de muncă şi cerere internă solidă, sunt factorii aflaţi în spatele întârzierilor privind livrările.

Aproape toate industriile se plâng că activităţile le sunt afectate de tarife. Producătorii de echipamente electrice, electrocasnice şi componente spun că creşterile de preţuri ìsunt reale şi vor afecta costurile începând cu trimestrul treiî.

Având în vedere intensificarea temerilor privitoare la impactul tarifelor, care s-ar putea face simţit la nivelul exporturilor şi preţurilor, ne aşteptăm ca indicele ISM să-şi continue deteriorarea treptat în al doilea semestru al acestui anî, arată Paul Ashworth, economist în cadrul Capital Economics.

Economia americană a înregistrat o rată anualizată de creştere de 4,1% în trimestrul al doilea, cea mai rapidă din aproape patru ani şi dublul ratei de 2,2% atinse în perioada ianuarie-martie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO