Business Internaţional

Fabricile Chinei accelerează puternic, dar exportatorii ţării nu sunt mulţumiţi

Fabricile Chinei accelerează puternic, dar exportatorii...

Autor: Catalina Apostoiu

27.01.2021, 00:06 584

În timp ce comenzile au inundat fabricile chineze odată cu revenirea rapidă a economiei ţării de pe urma pandemiei, ex­portatorii locali resimt puternic impactul aprecierii yuanului, creşterii costurilor de transport şi penuriei de forţă de muncă, care le erodează marjele deja subţiate, scrie Bloomberg.

Consecinţele ar putea fi severe pentru creşterea Chinei şi ar putea spori presiunile asupra inflaţiei la nivel mondial. Cu fabricile aflate acum în pierdere, proprietarii ar putea fi nevoiţi să majoreze preţurile chiar în condiţiile creşterii costurilor legate de forţa de muncă şi terenuri. În acelaşi timp, aceştia nu simt niciun impuls să-şi extindă capacitatea.

Revenirea rapidă a Chinei de pe urma pandemiei a adus cu sine o mulţime de probleme pentru producătorii ţării. Producţia în creştere puternică a pus presiune pe alimentarea cu electricitate în unele zone, forţând fabricile să-şi cumpere propriile generatoare. Industria mondială de transport naval este în continuare în criză, provocând întârzieri şi împingând costurile în sus. Iar forţa de muncă a fost dramatic redusă.

Însă cea mai serioasă problemă este legată de moneda locală. Yuanul a avansat cu peste 10% în raport cu dolarul din iunie, această apreciere erodând profiturile în condiţiile în care majoritatea exportatorilor sunt plătiţi în dolari, dar îşi plătesc furnizorii şi angajaţii în yuani. Cu o diferenţă de până la trei luni între facturare şi plată, timp în care valoarea dolarului a scăzut, mulţi exportatori nu au înregistrat niciun profit.

Dacă exportatorii îşi cresc preţurile în dolari ca reacţie la avansul yuanului, cererea pentru produsele lor ar putea avea de suferit, însă dacă acceptă profituri mai mici aceştia nu vor avea bani să investească în capacitate suplimentară.
Cu Beijingul încercând să restrângă investiţiile imobiliare în acest an, China are nevoie ca producătorii săi să cheltuiască mai mult pentru a genera creştere economică. Complicând lucrurile, reducerile de taxe acordate micilor companii în 2020 sunt aşteptate să expire în câteva luni.

Un avantaj al exportatorilor este că dacă majorează preţurile, cumpărătorii ar putea să nu aibă de ales decât să le accepte decizia pentru că nu au prea multe alternative.

Chiar şi cu aceste presiuni, însă, creşterea exporturilor va rămâne probabil solidă. Mai mult timp va necesita rezolvarea problemelor din industria de logistică, despre care exportatorii spun că vor continua în mare parte a acestui an.

Politica mondială reprezintă de asemenea o sursă de îngrijorare pentru exportatorii chinezi. Pe plan local, Beijingul a semnalat că doreşte să reducă dependenţa de exporturi ca parte a strategiei „circulaţiei duale“. Pe plan extern, războiul comercial alimentat de Donald Trump a avut un efect seismic asupra încrederii producătorilor, iar oficiali ai noii administraţii Biden au semnalat că vor avea o atitudine mai confrontaţională faţă de Beijing comparativ cu administraţia Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO