Business Internaţional

Fabricile din Europa trag un semnal de alarmă. Problemele din lanţurile de aprovizionare continuă şi împing preţurile în sus, iar situaţia s-ar putea menţine în 2022

Fabricile din Europa trag un semnal de alarmă....

Autor: Alex Ciutacu

01.10.2021, 12:02 309

Producătorii europeni sunt puşi la colţ din ce în ce mai mult de problemele din lanţurile globale de aprovizionare care împing preţurile în sus, iar situaţia s-ar putea menţine şi în 2022, potrivit Bloomberg.

Indicele realizat de IHS Markit, care măsoară activitatea de business în producţie, a înregistrat luna trecut cea mai mare scădere din aprilie 2020 – când a lovit pandemia de Covid-19.

Atât comenzile noi, cât şi producţia sau angajările au înregistrat o încetinire semnificativă.

„Problemele de aprovizionare continuă să dea peste cap o mare parte a producţiei europene, cu întârzieri şi lipsuri înregistrate la un ritm nemaiîntâlnit în ultimul sfert de secol, iar situaţia nu pare că se va îmbunătăţi în perioada următore”, a notat Chris Williamson, chief business economist în cadrul IHS Markit.

Presiunea preţurilor rămâne aproape de un nivel record, iar companiile au început să transfere costurile de producţie către consumator într-un ritm accelerat.

Inflaţia din zona euro ar putea ajunge la peste 3% în septembrie, depăşind simţitor ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene. În timp ce mulţi oficiali susţin că această creştere este temporară şi tranzitorie, prelungirea problemelor din lanţurile de aprovizionare ar putea continua să alimenteze creşterile de preţuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO