Business Internaţional

Fabricile ruseşti îşi închid porţile din cauza caniculei

02.08.2010, 23:08 47

Economia Rusiei ar putea avea de suferit din cauza valului decăldură fără precedent care închide fabrici şi distruge recoltele,32% din terenurile arabile fiind afectate.

AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, a suspendatproducţia din cauza caniculei, temperatura atingând valori recordîn Togliatti, în sudul Rusiei, potrivit companiei, scrieBloomberg.

Producţia va rămâne suspendată în perioada 2 - 8 august, încondiţiile în care temperaturile este de aşteptat să depăşească 45de grade Celsius, potrivit unei declaraţii a companiei.

"În pofida unei cereri semnificative pentru maşinile Lada, nueste posibil să continuăm să producem vehicule din cauzacondiţiilor meteo", a anunţat AvtoVAZ. "Sus­pendarea pentru osăptămână a producţiei este soluţia optimă pentru a protejasănătatea angajaţilor noştri şi pentru a ne asigura că pe viitorsituaţia nu se va înrăutăţi."

Situaţia de la AvtoVAZ nu este însă unică, astfel căspecialiştii estimează o scă­dere a producţiei in­dustriale.Afectată direct este şi agri­cultura. Indirect ar putea avea desuferit partidul premierului Vladimir Putin, a cărui popularitatear putea scădea.

"Producţia industrială ar putea avea de suferit în perioadaiulie-august din cauza temperaturilor deosebit de mari", a anunţatVTB Capital, o bancă din Moscova. "Canicula din această vară nu aafectat doar recoltele, ci ar putea avea un impact negativ asuprainfluenţei partidului de la guvernare în unele regiuni dinRusia."

Guvernul a declarat deja stare de urgenţă în 27 de regiuniagricole din cauza secetei. Mai mult, o serie de incendii audistrus culturile, astfel că 500.000 de hectare au fost arse.

Recolta de grâu a Rusiei ar putea ajunge în acest an la 45 demilioane de tone, faţă de 62 de milioane de tone în urmă cu un an,potrivit lui Anton Şaparin, purtător de cuvânt pentru UniuneaProducătorilor de Cereale din Rusia, cu sediul la Moscova.

Contractele futures pe grâu cu livrare în septembrie erau cotateîn creştere cu 2,7%, până la circa 25 de cenţi per kilogram, laChicago Board of Trade, un nivel record pentru ultimii aproape doiani. Seceta din Rusia ar putea obliga statul să reducă exporturile,fapt ce s-ar repercuta asupra ofertei mondiale, care ar scădea,alimentând cererea şi ar majora preţurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO