Business Internaţional

Te face scrisul de mână mai inteligent? Cei care iau notiţe de mână îşi pun mintea la contribuţie mai mult şi reţin mai bine decât cei care iau notiţe scriind la calculator. „Transformi tot ce auzi în mintea ta”

Te face scrisul de mână mai inteligent? Cei care iau...

Autor: Bianca Dorobanţu

09.04.2016, 14:58 1015

Poate laptopurile şi tabletele fac hârtia şi pixul să pară demodate, însă scrierea de mână îi face pe studenţi să fie mai atenţi şi stimulează procesul de învăţare într-un mod în care scrierea la calculator nu o poate face, scrie Wall Street Journal.

În comparaţie cu cei care iau notiţe scriind pe laptop sau tabletă, cei care iau notiţe scriind de mână învaţă mai uşor, reţin informaţiile pe un interval de timp mai îndelungat şi le este mai uşor să înţeleagă idei noi, demonstrează cercetătorii americani în urma unor studii efectuate.

Studiile de imagistică cerebrală arată că scrierea cu pixul pe hârtie stimulează creierul, fiind un proces destul de dinamic. „ Transformi ce auzi în mintea ta”, spune Michael Friedman, psiholog la Universitatea Harvard.

În general, cei care scriu pe laptop sau pe tabletă în timpul unui curs iau mai multe notiţe, ajungând la o medie de aproape 33 de cuvinte pe minut şi pot ţine ritmul mai uşor cu ce se predă decât studenţii care scriu de mână şi ating o medie de 22 de cuvinte pe minut. Această capacitate de a lua notiţe rapid este ceea ce face laptop-ul să fie mai atractiv decât pixul şi hârtia.

Un alt studiu efectuat în 2012 a constatat că în urma testării imediate după un curs, studenţii care au tastat la calculator şi-au putut aminti mai multe decât colegii lor care au scris de mână.

Însă acest avantaj este temporar, pentru că după 24 de ore, cei care iau notiţe tastând de obicei uită ce au scris. Fiind superficiale,  notiţele lor nu le sunt de mare folos pentru reîmprospătarea memoriei.

Pe de cealaltă parte, studenţii care notează cu pixul îşi pot aminti ce au scris şi pot înţelege mai bine conceptele prezentate în clasă chiar şi o săptămână mai târziu. Acest lucru se întâmplă pentru că procesul de scriere de mână „aşază” informaţia şi mai bine în memorie, iar notiţele sunt mai organizate, ceea ce le face mai uşor de revizuit,  spun experţii.

Chiar dacă scrierea de mână înseamnă mai puţine cuvinte, cei care le scriu gândesc mai intens şi digeră mai „amănunţit” cee ce aud. Acest efort ajută la învăţare.

Experimentele arată că o problemă este tendinţa pe care o au cei care scriu la calculator, de a scrie cuvânt cu cuvânt tot ce aud, care le-ar putea afecta performanţele şcolare ulterior.

„Obiceiul de a tasta tot ce auzi este foarte înrădăcinat, chiar şi atunci când ţi se spune că nu este benefic pentru performanţele tale”, spune Dr. Mueller, cercetător american.

De obicei, oamenii scriu doar o treime din ce aud, iar în încercarea de a ţine pasul cu ce aud, pot fi omise detalii importante şi însuşi procesul de a lua notiţe poate distrage atenţia, fiind nevoie de o concentrare foarte mare.

Oricum, concluziile acestor studii pot fi aplicate în mod egal ori de câte ori vom încerca să transpunem  gândurile în scris, fie într-o sală de clasă, la o întâlnire de afaceri sau în cabinetul unui medic.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO