Business Internaţional

Factura pentru salvarea creditorilor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac: 25 mld. dolari

24.07.2008, 18:57 20

Planul propus de guvernul american pentru salvarea gigantilor pietei ipotecare americane Freddie Mac si Faniie Mae ar putea "saraci" bugetul Statelor Unite de 25 de miliarde de dolari (15,8 miliarde de euro), conform reprezentantilor biroului american insarcinat cu evaluarea bugetului (US Congressional Budget Office - CBO), scrie International Herald Tribune.
Oficialii americani au declarat insa ca este imposibil de estimat valoarea exacta a costurilor suferite de contribuabili in eventualitatea punerii in aplicare a planului de urgenta. Reprezentantii CBO au declarat ca exista sanse reale de a nu fi necesara implementarea unui asemenea plan inainte de sfarsitul lui 2009. Cu toate acestea, ei au adaugat ca exista o sansa de 5% ca aceste doua institutii, Fannie Mae si Freddie Mac sa sufere pierderi de 100 de miliarde de dolari (63,5 miliarde de euro).
Oficialii americani au declarat ca eventuala cheltuiala de 25 de miliarde de dolari (15,8 miliarde de euro) nu ar fi resimtita de contribuabili prin intermediul cresterii taxelor sau al reducerii cheltuielilor de stat, ci ar fi incadrata la "cheltuieli de urgenta" si ar fi adaugata la datoriile de stat.
Reprezentantii CBO, desi au recunoscut ca eticheta de 25 de miliarde de dolari reprezinta o estimare bruta a sumei reale, nu au precizat metodele prin care au ajuns la aceasta suma. Ei au declarat ca au analizat declaratiile financiare ale companiilor si s-au consultat cu o serie de analisti, participanti la piata si reprezentanti ai organismelor de reglementare, precum si cu reprezentanti ai celor doua companii, pe care i-au rugat sa estimeze viitoarele pierderi si cantitatea de lichiditati necesare de la Trezorerie.
Senatorul republican Jim DeMint din Carolina de Sud a declarat ca majoritatea oficialilor au fost de acord cu planul de salvare al institutiilor financiare, dar a adaugat ca are anumite indoieli in ceea ce priveste eticheta cu pretul de 25 de miliarde de dolari.
"Toata lumea e constienta ca este doar o estimare fara fundamente reale. Fie nu vom cheltui niciun ban, fie vom cheltui mult mai mult decat au anuntat ei", a declarat DeMint.
Nesiguranta cu privire la situatia institutiilor financiare din SUA este cu atat mai mare cu cat unii oficiali guvernamentali si analisti de piata sunt convinsi ca Fannie Mae si Freddie Mac sunt in siguranta si vor avea rezultate bune pe termen lung. Aceste pareri sunt impartasite si sustinute de Casa Alba si de secretarul trezoreriei Henry Paulson, care a tinut marti un discurs pe aceasta tema.
Pe de alta parte, unii manageri de companii financiare sunt destul de pesimisti si prevad pierderi catastrofale pentru cei doi giganti ipotecari.
Planul de salvare, propus de Paulson saptamana trecuta, va oferi Trezoreriei Statelor Unite autoritate temporara asupra fondurilor destinate companiilor ipotecare, fie prin extinderea creditelor, fie prin achizitionarea de actiuni in cadrul celor doua institutii.
Pretul titlurilor Fannie Mae a incheiat sedinta de marti la 13,41 dolari (8,50 euro), cu 72 de centi mai putin, in timp ce actiunile Freddie Mac au incheiat sedinta la valoarea de 9,70 dolari (6,15 euro).
"Legea aceasta are nevoie de o aprobare de urgenta inainte ca macar un dolar din fondurile federale sa fie utilizat. Avem de a face in mod evident cu o situatie de urgenta si trebuie sa actionam imediat pentru a oferi garantia unui viitor sigur milioanelor de proprietari de locuinte", a declarat democratul Mike Ross, liderul coalitiei conservatoare Blue Dog.
Fannie Mae si Freddie Mac detin sau garanteaza aproape jumatate din creditele ipotecare acordate consumatorilor americani, respectiv 5.000 miliarde de dolari (3.160 miliarde euro). Cele doua companii nu ofera imprumuturi directe consumatorilor, ci ele cumpara ipotecile acordate de creditorii directi pe care le revand sub forma de instrumente financiare investitorilor. In calitate de asiguratori de ipoteci, cele doua companii sunt nevoite sa plateasca atunci cand proprietarii de locuinte se afla in imposibilitate de plata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO