Business Internaţional

Factura pentru salvarea Greciei începe să crească

Factura pentru salvarea Greciei începe să crească

Autor: Alexandru Matei

20.02.2012, 12:19 1078

Guvernele din zona euro vor să implice Banca Centrală Europeană şi băncile centrale din zona euro în cel de-al doilea pachet de împrumuturi pentru Grecia pentru a evita creşterea valorii acestuia la 170 de miliarde de euro, scrie Financial Times.

Conform unor calcule, Grecia are nevoie de fonduri suplimentare de 136 de miliarde de euro, la care se adaugă cele 34 de miliarde de euro pe care Atena mai trebuie să îi tragă din primul set de împrumuturi. Suma este cu 6 miliarde de euro mai mare decât cea convenită de liderii europeni în octombrie. Germania, Olanda şi Finlanda au insistat ca suma să nu depăşească 130 de miliarde de euro.

Miniştrii de finanţe ai zonei euro, care se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a semna înţelegerea care salvează Grecia de la faliment, speră ca BCE să contribuie la eforturi şi să renunţe la o parte din viitoarele profituri pe care le-ar fi obţinut din deţinerile de obligaţiuni elene.

Oficiali europeni au spus că s-a discutat despre o posibilă contribuţie din partea băncilor centrale ale ţărilor din zona euro, ale căror deţineri de obligaţiuni să fie incluse în cadrul restructurării unor datorii de 200 de miliarde de euro (cele deţinute de sectorul privat) ce va acompania acest al doilea acord.

Contribuţia băncilor centrale va face ca sumele puse la bătaie de FMI şi UE să rămână la 130 mld. euro şi ar ajuta la reducerea datoriilor Greciei la 120% din PIB până în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO