Business Internaţional

Falimentul Enron, cea mai buna afacere pentru unii consilieri financiari

22.12.2004, 00:00 161



Consilierii financiari ai Enron, coordonati de firma de avocatura newyorkeza Weil Gotshal&Manges au cerut unui judecator sa aprobe comisioane in valoare de 780 milioane de dolari (584 milioane euro), cea mai mare suma ceruta pana acum intr-un caz de faliment, scrie Bloomberg.



Weil Gotshal, cea mai experimentata firma americana de avocatura in cazuri de faliment, a solicitat aproape 122 milioane de euro. Principalii avocati ai firmei in acest proces, Brian Rosen si Martin Bienestock au cerut in jur de 5,7 milioane de euro.



Dintre avocati, Rosen (46 de ani) a lucrat cel mai mult la acest caz (7.341 ore). Cu un tarif de cca. 500 euro pe ora, firma de avocatura a cerut corporatiei Enron, in numele lui Rosen, 3,74 milioane de euro pentru serviciile acestuia.



Tarifele practicate in falimentul Enron, al doilea ca marime din istoria Statelor Unite, le depasesc pe cele aferente reorganizarii MCI. Grupul MCI, care a generat cel mai mare faliment din istoria SUA sub numele de WorldCom, recomandase ca avocatii, consilierii financiari si ceilalti consulanti care s-au ocupat de caz sa primeasca 466 milioane de euro (din cele 492 milioane solicitate).



"In cazul Enron, exista mai multe motive pentru nivelul ridicat comisioanelor, printre care si cele 20 de investigatii de frauda, de mare amploare", a declarat Lynn M. LoPucki, profesor de drept la University of California, Los Angeles. "Eu nu inteleg insa de ce cazul MCI a fost atat de scump." Tarifele record cerute pentru falimentul Enron vor ramane pe prima poziaie pentru mai mult timp, crede LoPucki. Valul mega-falimentelor a pierdut din intensitate dupa perioada de varf atinsa in 2001 (Enron) si 2002 (WorldCom). Sapte din cele mai mari noua falimente din istoria SUA au fost declarate in acea perioada, aici fiind incluse cazurile companiilor Global Crossing, Conseco si UAL. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO