Business Internaţional

Falimentul fondului de investitii Carlyle Capital a starnit un nou val de panica printre investitorii de pe burse

14.03.2008, 17:04 23

Lipsa de lichiditate de pe pietele financiare mondiale a inceput sa faca victime si printre cele mai titrate fonduri de investitii de pe Wall Street, care au imprumutat foarte multi bani pentru a-si finanta achizitiile si care acum nu ii mai pot restitui.
Carlyle Capital, un fond al firmei de investitii Carlyle, a anuntat un default in valoare de 16,6 miliarde de dolari (10,7 miliarde de euro) si se asteapta ca bancile de la care a contractat imprumuturi sa preia activele ramase.
Default-ul fondului este inca o dovada ca problemele sistemului financiar mondial se adancesc, in ciuda injectiilor de capital de ordinul sutelor de miliarde de dolari facute de bancile centrale, scrie cotidianul Wall Street Journal.
Conducerea fondului spera sa ajunga la o intelegere cu creditorii sai si sa stopeze astfel iesirile investitorilor din fond.
"Desi colaborarea dintre companie si banci a fost una foarte buna, nu s-a putut ajunge la un acord avantajos pentru ambele parti si care sa aiba capacitatea de a stabiliza situatia financiara a fondului", se arata intr-un comunicat al Carlyle Capital, in urma incheierii fara succes a unei runde de negocieri intre companie si bancile creditoare.
Anuntul Carlyle Capital a starnit panica in randul investitorilor, generand caderea burselor din Europa si Asia si o continuare a deprecierii dolarului in fata monedei unice si a yenului japonez.
Bursele au cazut din cauza crizei de la Carlyle. Indicele FTSE al bursei de la Londra pierduse ieri 1,9%, in timp ce indicele francez CAC 40 scazuse cu 2,5%.
Indicele de referinta al bursei de la Frankfurt a pierdut 2,32%. Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 1,8%, stergand astfel castigurile din ultimele doua zile.
HBOS, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, si banca australiana Commonwealth au condus declinul segmentului financiar, pe fondul temerilor privind o accentuare a pierderilor din segmentul subprime.
Pe fondul temerilor de recesiune, si actiunile producatorilor de automobile Toyota Motor si BMW, ale caror vanzari pe piata nord-americana depasesc un sfert din vanzarile totale, au inregistrat, de asemenea, pierderi semnificative, dupa ce dolarul a coborat sub nivelul de 100 de yeni pentru prima data in ultimii 12 ani.
"Tot ceea ce se intampla in cazul Carlyle Capital genereaza un grad ridicat de incertitudine pe piata bursiera", a declarat Philippe Gijsels, strateg la Fortis Global Markets.
"Investitorii au nevoie de mult mai multe date referitoare la castigurile si pierderile din segmentul financiar", a adaugat Gijsels.
Colapsul fondului ar reprezenta o pata neagra pentru Carlyle Group, uriasa firma new-yorkeza de private equity, ai carei executivi detin 15% din actiunile companiei.
Bancile, printre care se numara Deutsche Bank sau JP Morgan, au ignorat cererile venite din partea companiei-mama si au inceput, saptamana aceasta vanzarea activelor pe care Carlyle Capital le-a depus drept garantii pentru imprumuturile uriase contractate. Pana la inceputul acestei saptamani traderii vandusera active ale fondului in valoare de 5,7 mld. dolari (3,6 mld. euro).
Situatia Carlyle Capital indica masura in care marile banci de investitii au fost afectate de expunerea pe piata creditelor subprime, in conditiile in care acestea au inceput sa aplice solutii extreme chiar si unora dintre cei mai buni clienti ai lor.
In cazul Carlyle Capital, bancile au acordat fondului credite de 21 mld. dolari, adica de douazeci de ori mai mult decat valoarea capitalului sau initial.
Problemele Carlyle Capital, care a fost infiintat in 2006, au inceput inca din vara anului trecut, fiind generate de volumul ridicat de credite contractate.
De fapt, succesul jucatorilor din segmentul de private equity a fost dintotdeauna garantat de imprumuturile masive. Sumele provenite de la clientii Carlyle Capital si pe care fondul le administra nu depaseau valoarea de 670 de milioane de dolari.
Fondul a fost listat la bursa din Amsterdam in iulie 2006, in cadrul unei oferte publice initiale care cota o actiune a companiei la 20 de dolari. Listarea a adus companiei numai 345,5 milioane de dolari, in comparatie cu tinta initiala de 400 de milioane de dolari.
In august, Carlyle Group, compania-mama, acorda fondului un imprumut de 100 mil. euro in incercarea de a ajuta compania sa-si onoreze obligatiile fata de creditori, in conditiile in care valoarea instrumentelor financiare bazate pe ipoteci scade simtitor.
O saptamana mai tarziu, pe fondul inrautatirii conditiilor de pe piata financiara, oficialii Carlyle Capital anunta intentia de a vinde active in valoare de 900 de milioane de dolari. La sfarsitul anului trecut, compania a anuntat ca pierderile aferente trimestrului trei se ridica la 34,2 milioane de dolari, exprimandu-si in acelasi timp speranta ca o stabilizare relativa a pietei va crea premisele unei reveniri pe profit.
La sfarsitul lunii februarie, fondul a anuntat ca profitul net aferent anului trecut se ridica la 16,8 mil. euro, insa numai cateva zile mai tarziu stirea privind intrarea companiei in imposibilitatea de a-si rambursa datoriile a ajuns pe piata.
Fondul a anuntat ca de la declansarea crizei subprime a fost nevoit sa vanda active de aproape un miliard de dolari, la sfarsitul saptamanii trecute titlurile sale fiind suspendate de la tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO