• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Business Internaţional

Familia Rockefeller renunţă la combustibili fosili şi investeşte în energie regenerabilă

Familia Rockefeller renunţă la combustibili fosili şi investeşte în energie regenerabilă

John D. Rockefeller a fost fondatorul, preşedintele şi acţionarul majoritar al companiei petroliere Standard Oil înfiinţată în 1870

Autor: Liviu Popescu

24.09.2014, 00:05 16801
Familia Rockefeller, care a acumulat una dintre cele mai mari averi la nivel mondial din afacerile cu petrol, îşi va reduce investiţiile în combustibili fosili la mai puţin de 1% din total şi va investi în schimb în energie regenerabilă.

Rockefeller Brothers Foundation, o organizaţie filantropică care administrează investiţii de 860 mil. dolari, a anunţat că va renunţa „cât mai repede posibil“ la activele din industria cărbunelui şi a nisipurilor bituminoase, cei mai poluanţi combustibili, scrie The Telegraph.

 „Suntem convinşi că dacă John D. Rockfeller ar fi fost în viaţă astăzi, precum un om de afaceri abil care priveşte spre viitor, el ar fi lăsat în urmă combustibilii fosili şi ar fi investit în energie regenerabilă“, a spus Stephen Heintz, un urmaş de-al lui John D. Rockfeller. Anun­ţul cu privire la investiţi­ile în energie regenerabilă a fost făcut cu doar o zi înaintea summitului de ieri al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schim­bările climatice.

Rockefeller Brothers Foun­dation face parte din Divest-Invest, o mişcare alcătuită din aproape 650 de indivizi şi 180 de instituţii care s-au angajat să retragă mai mult de 50 de miliarde de dolari investite în combustibili fosili pentru a fi reinvestiţi în energie regenerabilă. Campania a început în urmă cu câţiva ani în campusurile universitare, iar anul acesta retragerile de investiţii de către unele fonduri de pensii, de grupuri religioase şi unele universităţi s-au dublat, notează BBC.

Decizia Rockefeller de a nu mai investi în combustibili fosili a fost urmată şi de Consiliul Mondial al Bisericilor, care reprezintă aproape 600 de milioane de oameni în 15 ţări. Totodată, 30 de oraşe au ales să facă acelaşi lucru, scrie The Guardian.

„Rockefeller Brothers Foundation va urma un program format din doi paşi pentru a reinvesti în energie regenerabilă. În primul rând ne vom concentra asupra cărbunelui şi nisipurilor bituminoase, două dintre cele mai puternice surse de emisii de carbon. Pe măsură ce vom renunţa la investiţiile în aceste două resurse, vom analiza expunerea noastră la celeltalte investiţii în combustibili fosili şi vom determina strategia adecvată pentru a reinvesti în energie regenerabilă în următorii ani“, a anunţat Rockefeller Brothers Foundation.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787