Business Internaţional

Fannie Mae emite primele obligaţiuni raportate la rata de referinţă care înlocuieşte Libor

Fannie Mae emite primele obligaţiuni raportate la rata...

Autor: Catalina Apostoiu

30.07.2018, 00:04 86

Compania americană de creditare ipotecară Fannie Mae a emis prima obligaţiune legată de noua rată de referinţă aleasă pentru a înlocui Libor, relatează Financial Times.

Lansarea vine în condiţiile în care industria financiară îşi intensifică eforturile de a lăsa în urmă Liborul după un scandal de manipulare a acestei rate şi un declin al vo­lumelor tranzac­ţionate.

Noua obligaţiune în valoare de 6 miliarde de dolari va avea o do­bândă variabilă sta­bilită în fiecare zi pe baza noii rate, SOFR. SOFR a fost aleasă de un grup din industrie sus­ţinut de banca cen­trală ameri­cană ca rată preferată de do­bândă care să înlocuiască Liborul în SUA.

Fannie Mae, una dintre entităţile de creditare susţinute de guvernul american, a împărţit emisiunea în titluri cu trei maturităţi diferite.

„Suntem mândri să fim primii care lansează o astfel de tranzacţie. Cu aceasta, obiectivul nostru este de a accelera dezvoltarea pieţe SOFR şi încurajăm şi alţi emitenţi de pe piaţa titlurilor de datorie să ne urmeze exemplul“, a declarat Nadine Bates, senior vicepreşedinte şi trezorier al Fannie Mae.

Fannie Mae a anunţat că tranzacţia a înregistrat o cerere solidă din partea investitorilor.

Nivelul actual al Sofr se situează la 1,87%, dobânda fiind menită să reprezinte tranzacţiile repo prin care băncile şi alţi investitori împrumută cash în schimbul unor active garantate de guvern, cum ar fi titlurile de trezorerie. Pentru că rata este garantată, aceasta s-a tranzacţionat sub rata Libor, nega­ran­tată, de la lansarea acesteia, la începutul acestui an. Rata Libor overnight se situează în prezent la 1,91%.

Emisiunea lansată de Fannie Mae marchează un pas important în eforturile de accelerare a adoptării noii rate de dobândă.

Potrivit lui Sean Tully, director pe produse financiare în cadrul CME Group, emisiunile lansate de companii vor contribui la o adoptare la scară mai largă a noii rate.

„Următorul pas pentru industrie este să asiste la emisiuni de acest gen lansate de către companii“, a declarat directorul CME Group. „În acest fel, piaţa va fi ajutată să se dezvolte“.

Libor ar putea înceta să mai existe după 2021, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO