Business Internaţional

Fără el, americanii nu ar fi avut nici internet, nici smartphone-uri: Fizicianul rus Zhores Alferov, tatăl semiconductorilor avansaţi, a murit la 88 de ani

Fără el, americanii nu ar fi avut nici internet, nici...

Autor: Mircea Nica

02.04.2019, 15:55 31348

Zhores Alferov, celebrul fizician rus care a inventat semiconductorii avansaţi, a murit la vârsta de 88 de ani. 

Studiul lui Zhores Alferov, câştigătorul premiului Nobel, a dus la crearea lumii interconectate de astăzi. Zhores Alferov a fost unul dintre cei mai premiaţi academicieni din Rusia care şi-a menţinut convingerea privind progresul ştiinţific. De asemenea, a fost un patriot care a servit în parlamentul Rusiei pentru ultimii 24 de ani din viaţa sa şi care a descoperit heterostructurile prin care impulsurile electrice puteau fi accelerate fără a produce prea multă căldură. Această descoperire a fost critică în dezvoltarea fibrelor optice, a laserelor şi circuitelor prezenţe astăzi atât în smartphone-uri, cât şi în alte dispositive moderne care au împânzit lumea, potrivit Financial Times.

„Tot ce a fost făcut pentru omenire, în principiu, a fost făcut datorită ştiinţei,” a spus Zhores Alferov.

Premiul Nobel din 2000 i-a fost acordat lui Zhores Alferov împreună cu alţi doi cercetători americani, Herbert Kroemer şi Jack Kilby. Studiul celor doi americani - Herbert Kroemer şi Jack Kilby- a inaugurat o restructurare a societăţii pe care acum o numim societatea postindustrială şi informaţională. Chiar dacă internetul era abia la început, Zhores Alferov a avertizat privind rezultatele cu potenţial negativ.

“Mijloacele electronice mass-media, o armă foarte puternică, ajunge câteodată pe mâinile unor oameni necinstiţi şi iresponsabili,” a observat Zhores Alferov.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO