Business Internaţional

În faţa tensiunilor geopolitice crescânde, temerilor privind controlul Chinei asupra unor sectoare cheie ale economiei europene şi ameninţărilor lui Trump, UE vrea să elaboreze o nouă doctrină privind securitatea economică

În faţa tensiunilor geopolitice crescânde, temerilor...

Autor: Catalina Apostoiu

08.12.2024, 21:56 171

Comisia Europeană dezvoltă o nouă doctrină pentru a întări secu­ri­tatea economică a UE într-un con­text de tensiuni geopolitice în creş­tere între China şi SUA, a anunţat Sabine Weyand, şefă a direcţiei generale pentru comerţ din cadrul Comisiei, potrivit Euractiv.

Weyand a explicat că această doc­trină va propune o abordare mai „coordonată şi coerentă“ în ceea ce priveşte analiza investiţiilor străine directe şi controalele legate de ex­por­tu­rile de bunuri cu dublă utilizare.

„În lumea actuală, nu ne putem permite o abordare fragmentară; a­vem nevoie de acţiuni în forţă şi coordonate din partea UE. Aceasta se va traduce prin elaborarea unei doc­trine privitoare la utilizarea in­stru­mentelor noastre de securitate eco­nomică“, a declarat Sabine Weyand.

„Trebuie să clarificăm cum tre­buie aplicate, având în vedere că fie­ca­re are propria logică şi propriile obiective, dar trebuie utilizate în mod coordonat şi coerent pentru a ne a­tin­ge obiectivele“, a adăugat aceasta.

Weyand nu a precizat când va fi făcută publică această doctrină, spe­ci­ficând însă că efortul va fi coor­donat de Maros Sefcovic, noul co­misar pen­tru comerţ şi securitate economică.

Anunţul vine în condiţiile în care capitalele europene sunt îngrijorate din ce în ce mai mult în legătură cu influenţa Chinei asupra sectoarelor de importanţă strategică ale econo­miei UE şi se tem de impactul pe care rivalitatea geostrategică dintre SUA şi China l-ar putea avea asupra Europei.

Sabine Weyand a subliniat că ten­siunile dintre Washington şi Beijing nu sunt singurul factor care a deter­mi­nat UE să acţioneze în pri­vinţa se­curităţii economice. Aceasta a suge­rat că acest elan este motivat şi de alte motive esenţiale, în special cri­za ener­getică declanşată de războ­iul din Ucraina, presupusele atacuri hibride ale Moscovei asupra infra­struc­turilor UE şi politica internă americană, în special protecţionismul lui Trump.

Dacă nu abordează securitatea economică cu unitate şi urgenţă, Europa va rămâne în urmă, averti­zea­ză într-o opinie publicată de Euractiv Eliza Lockhart şi Tom Keatinge, de la Centre for Finance and Security din cadrul Royal United Services Institute (RUSI).

Progresul în această privinţă a fost unul limitat, scriu cei doi. Statele membre ale UE, fiecare cu priorităţi economice distincte, îşi aliniază cu greu politicile, creând goluri care subminează securitatea colectivă.

Mai mult, măsurile luate se adresează crizelor şi tensiunilor comerciale actuale şi nu fortifică apărările economice ale Europei împotriva unor ameninţări viitoare.

O nouă doctrină privitoare la securitatea economică a Europei reprezintă o oportunitate istorică pentru UE de a-şi afirma rolul de lider economic global.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels