Business Internaţional

FBI investighează Johnson & Johnson, Siemens, General Electric şi Philips pentru dare de mită

FBI investighează Johnson & Johnson, Siemens, General...

Autor: Izabela Cutieru

18.05.2019, 13:43 201

FBI investighează giganţii Johnson & Johnson, Siemens, General Electric şi Philips pentru presupuse dări de mită, în cadrul unui sistem de vânzări de echipamente medicale în Brazilia, potrivit declaraţiilor a doi anchetatori brazilieni pentru Reuters.

Companiile sunt suspectate de către procurorii brazilieni pentru direcţionarea de plăţi ilegale către funcţionarii guvernamentali, în scopul asigurării de contracte pentru programele de sănătate publică din America de Sud, pe parcursul ultimelor două decenii.

Autorităţile braziliene susţin că mai mult de 20 de companii ar fi făcut parte dintr-un „cartel” care a plătit mită şi a practicat preţuri sporite pentru guvern în ceea ce priveşte anumite echipamente medicale, precum aparatele de imagistică prin rezonanţă magnetică şi protezele.

Cele patru companii multinaţionale, cu o capitalizare de piaţă totală de aproape 600 de miliarde de dolari, sunt cele mai mari companii străine care urmează să fie investigate, în cadrul unei ofensive anticorupţie fără precedent în Brazilia, în ultimii ani.

Companiile mari americane şi europene despre care se va dovedi că sunt implicate în infracţiunile din Brazilia, s-ar putea confrunta, de asemenea, cu amenzi substanţiale şi cu alte pedepse în temeiul Legii privind practicile corupţiei străine din SUA (Foreign Corrupt Practices Act – FCPA). Începând din 1977, legea interzice cetăţenilor sau companiilor din SUA, precum şi companiilor străine care sunt listate la bursa de valori din Statele Unite să plătească oficialii străini în scopuri legate de sporirea profitului.

Companiile străine sunt cele mai recente ţinte ale probelor de corupţie guvernamentală din Brazilia. Pe parcursul ultimilor cinci ani, procurorii au descoperit o perpetuă acordare de mită în instituţiile de stat, de către companiile din sectorul privat.

Investigaţiile promiţătoare ale procurorilor şi ale poliţiei federale, incluzând bine-cunoscuta operaţiune „Car Wash” („Lava Jato”), centrată pe compania petrolieră de stat a Braziliei, au răsturnat liderii politici din America Latină.

Autorităţile din Brazilia au susţinut că mărturiile privind darea de mită, obţinute de la suspecţi, le-au avertizat asupra altor posibile astfel de scheme, inclusiv privind presupusele mite plătite de companiile multinaţionale pentru a obţine contracte publice în Brazilia.

Procurorul federal brazilian Marisa Ferrari a confirmat, într-un interviu acordat Reuters, că autorităţile de la Departamentul de Justiţie şi Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse participă la investigaţia privind echipamentele medicale.

În 2016, procurorii americani şi brazilieni au negociat în comun asupra celei mai mari pedepse pentru nerespectarea normelor, o amendă de 3,5 miliarde de dolari, acordată conglomeratului brazilian de construcţii Odebrecht SA, pentru implicarea sa în operaţiunea Lava Jato.

„Ne aflăm într-un continuu schimb de informaţii cu FBI în ceea ce priveşte cazul echipamentelor medicale. Aceştia ne solicită informaţii, noi le oferim”, a spus Ferrari, adăugând „Primim o mulţime de materiale de la Departamentul de Justiţie şi de la Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare.” Agentul federal a refuzat să numească firmele investigate în acest caz, însă doi anchetatori brazilieni au confirmat faptul că Johnson & Johnson, Siemens, General Electric şi Philips au fost vizate de către FBI pentru presupusa luare de mită în Brazilia.

Compania General Electric a refuzat să comenteze orice investigaţie referitoare la afacerea sa din Brazilia, declarând că „suntem dedicaţi integrităţii, respectării şi supremaţiei legii atât în Brazilia, cât şi şi în orice altă ţară în care facem afaceri”.

Siemens a declarat că „nu are date despre vreo anchetă FBI cu privire la activitatea din Brazilia” şi că politica companiei vizează cooperarea cu autorităţile atunci când este cazul.

Compania Philips a confirmat că se află sub investigare în Brazilia. În raportul său anual din 2018, Philips a recunoscut că „a primit de asemenea întrebări din partea anumitor autorităţi americane cu privire la această problemă”, adăugând că „nu este neobişnuit ca autorităţile americane să manifeste un interes în aceste chestiuni şi este prea devreme pentru a trage concluzii”.

Johnson & Johnson a declarat că Departamentul de Justiţie şi Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare au „efectuat anchete preliminare” cu privire la un raid al poliţiei federale braziliene la birourile din Sao Paulo, anul trecut, şi că firma cooperează cu autorităţile.

Procurorul brazilian Marisa Ferrari a declarat că ancheta privind echipamentele medicale se află în faza incipientă, adăugând însă faptul că dovezile indică acordare de mită şi creşterea preţurilor de către companii care doresc să profite de sistemul public de sănătate din Brazilia, unul dintre cele mai mari din lume, deservind 210 de milioane de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO