Business Internaţional

FBI-ul deblochează iPhone-ul unui atacator de la San Bernardino şi pune capăt unei bătălii judiciare

FBI-ul deblochează iPhone-ul unui atacator de la San...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

29.03.2016, 08:50 990

Guvernul a "accesat cu succes datele stocate pe iPhone-ul lui (Syed) Farook şi nu mai are, astfel, nevoie de asistenţa Apple", au anunţat autorităţile americane într-un document transmis luni justiţiei.

Autorităţile cer anularea unei proceduri judiciare, declanşate pe 16 februarie, prin care încercau să oblige Apple să ajute anchetatorii să pirateze telefonul.

"Decizia noastră de a pune capăt procedurii are la bază doar faptul că putem, cu ajutorul recent al unui terţ, să deblocăm acest iPhone fără să compromitem informaţiile din telefon", a comentat un procuror federal de la Centrul din California, Eileen Decker, citată în acest comunicat.

Identitatea acestui terţ şi metoda folosită nu au fost divulgate.

Guvernul a deschis deja calea către o posibilă soluţionare a cazului după ce a anunţat, săptămâna trecută, că urmărea pista unei metode propuse de către terţe părţi, susceptibile să deblocheze telefonul.

Teste au permis între timp să se asigure faptul că ceea ce se află în telefon rămâne intact, a anunţat David Bowdich, un reprezentant FBI. "Exploatarea completă a telefonului şi măsurile de investigare care urmează continuă", a spus el.

"Încă de la început ne opunem exigenţelor FBI ca Apple să construiască o uşă prin spate (de acces) în iPhone, pentru că noi credem că este o eroare şi ar crea un precedent periculos", a reacţionat Apple într-un comunicat.

Prin decizia luată luni de Guvern "nimic din toate aceste lucruri nu are loc", a adăugat Apple, însă "acest caz nu ar fi trebuit să fie deschis vreodată".

Grupul apreciază totodată că dosarul "a ridicat probleme care merită o discuţie (la nivel) naţional despre libertăţile noastre civile, despre securitatea noastră colectivă şi despre protejarea vieţii private".

- Breşă de securitate în iPhone?

Anunţul de luni evită o "eternizare" a bătăliei judiciare cu privire la iPhone-ul de la San Bernardino care, prin intermediul unor recursuri, risca să se întindă ani de zile şi să ajungă până la Curtea Supremă, însă nu soluţionează problema găsirii unui echilibru între securitatea publică şi protecţia vieţii private.

Electronic Frontier Foundation (EFF), o fundaţie pentru apărarea drepturilor navigatorilor pe Internet, şi-a exprimat luni satisfacţia faţă de faptul că "Departamentul Justiţiei bate în retragere în încercarea sa periculoasă şi anticonstituţională de a obliga Apple să pervertească securitatea sistemului său de exploatare iOS".

Fundaţia apreciază totodată că acest lucru nu pune capăt dezbaterii pe tema necesităţii criptării conţinutului smartphone-urilor în vederea protejării utilizatorilor.

De asemenea, "această nouă metodă de accesare a telefonului ridică întrebări despre aparenta utilizare de către Guvern a vulnerabilităţilor de securitate din iOS", adaugă EFF, care se întreabă dacă Apple va fi informat în acest sens pentru a putea repara aceste breşe.

Un expert în sectorul tehnologiei, Robert Enderle, se îndoieşte că beneficiile pe care conţinutul telefonului sunt susceptibile să le ofere anchetei compensează pagubele cauzate.

El subliniază că FBI-ul a dezvăluit existenţa unui mijloc - până acum secret - de accesare a iPhone-ului, care ar putea să fie folosit de serviciile de informaţii, şi a expus utilizatorii "unui risc mai ridicat de a fi pirataţi".

În pofida faptului că el a subliniat în trecut că telefonul lui Syed Farook - un iPhone 5c - este mai puţin securizat decât versiunile cele mai recente, Robert Enderle avertizează că acest lucru ar putea dăuna totodată Apple, deoarece "conducători (de întreprinderi), lideri politici, artişti şi alţi utilizatori de iPhone sunt susceptibili să treacă la alt" tip de telefon.

Washingtonul încerca de la jumătatea lui februarie să oblige Apple să deblocheze iPhone-ul lui Syed Farook - care a comis pe 2 decembrie 2015, împreună cu soţia sa Tashfeen Malik, atacul de la San Bernardino, soldat cu 14 morţi -, cu speranţa de a descoperi informaţii despre organizarea atacului.

Apple, care refuza, a primit sprijinul unor experţi în domeniul securităţii, apărători ai depturilor civice şi altor giganţi din sectorul IT precum Google, Facebook sau Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO