Business Internaţional

FC Barcelona şi Real Madrid, somate de către Uniunea Europeană să returneze milioane de euro

FC Barcelona şi Real Madrid, somate de către Uniunea...

Autor: Andrei Ionascu

04.07.2016, 14:39 339

Comisia European a precizat că sprijinul guvernului spaniol, care include scutiri de taxe şi transferuri de terenuri la preţuri supraevaluate, a oferit cluburilor de fotbal "un avantaj injust" faţă de celelalte sporturi.

Celelalte cluburi somate de către UE sunt Valencia şi Athletic Bilbao, din prima ligă spaniolă, respectiv Osasuna, Elche şi Hercules, din liga secundă. Decizia a venit ca urmare a unei investigaţii de doi ani şi jumătate.

"Utilizarea banilor contribuabililor pentru finanţarea cluburilor de fotbal profesioniste poate crea o concurenţă neloială. Fotbalul profesionist este o activitate comercială cu foarte mulţi bani la mijloc, iar banii publici trebuie să respecte regulile de concurenţă echitabilă. Subvenţiile investigate în aceste cazuri nu au respectat normele", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Sub incidenţa regulilor antitrust ale Uniunii Europene, guvernele nu pot acorda ajutor de stat către societăţile comerciale în situaţia în care denaturează concurenţa pe piaţă.

Uniunea Europeană a somat Spania să recupereze taxe neplătite în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, de la Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao şi Osasuna. Sumele exacte vor fi stabilite de către autorităţile spaniole. În comunicatul UE se arată că aceste patru cluburi de fotbal au fost tratate ca organizaţii non-profit, care au avut o rată de impozitare mai mică decât alte cluburi profesioniste înregistrate ca societăţi cu răspundere limitată, potrivit AFP.

În altă ordine de idei, Real Madrid a fost somată la plata a 18,4 milioane de euro, după ce Comisia Europeană a aflat că municipalitatea din Madrid a supraevaluat un transfer de teren din proprietatea clubului de fotbal în cea a oraşului. Diferenţa dintre valoarea reală şi cea plătită a fost de 18,4 milioane de euro.

Totodată, Valencia, Hercules şi Elche au primit acces la împrumuturi cu termeni şi condiţii excesiv de favorabile, atunci când cluburile de fotbal se aflau în dificultăţi financiare. Valencia trebuie să restituie 20,4 milioane de euro, Hercules 6,1 milioane de euro, iar Elche 3,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO