Business Internaţional

Febra grevelor cuprinde Ungaria

Febra grevelor cuprinde Ungaria

Autor: Bogdan Cojocaru

28.03.2016, 00:02 1007

Grevele profesorilor din Ungaria contra a ceea ce ei consideră a fi acapararea sistemului educaţional de către guvern par să fi dat tonul la ceva mai amplu. 

Angajaţi ai uzinei Audi Ungaria, ai unuia dintre cei mai mari furnizori de piese auto, ai unui grup de companii de transport cu autobuzul deţinut de stat şi ai lanţului de retail Tesco au ameninţat cu întreruperea lucrului.

Ei au cerut salarii mai mari. După formarea unui comitet de grevă, Audi Ungaria a pus pe masă două oferte de măriri de salarii, dar reprezentanţii salariaţilor le-au refuzat pe toate, scrie Portfolio.hu.

A doua ofertă presupunea creşterea cu 10% a remuneraţiei lunare, respectiv cu 15.000 – 20.000 de forinţI (48 – 64 euro).  Un comitet de grevă s-a format şi la Autoliv Industry and Trade după eşuarea negocierilor pentru majorarea salariilor dintre angajaţi şi furnizorul de piese auto, potrivit agenţiei MTI.

Alte cauze ale grevei ar fi forţa de muncă insuficientă şi planurile nerealiste de majorare a producţiei. Autoliv Industry and Trade are 2.400 de angajaţi. Angajaţii Volán, un grup de companii de transport cu autobuzul deţinut de stat, au ameninţat şi ei cu o grevă parţială pentru perioada 28 martie – 1 aprilie. Au renunţat la grevă pentru că au obţinut majorările salariale cerute, de 3,3% - 5% retroactiv începând cu 1 ianuarie. 

Salariaţii subsidiarei locale a lanţului de retail Tesco nu au obţinut ce au vrut şI au format un comitet de grevă, scrie Magyar Idok. Primii care ar înceta lucrul ar fi angajaţii care pregătesc şi dau curs comenzilor online. Greviştii cer majorarea cu 20% a salariilor începând cu aprilie şi cu 15% din septembrie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO