Business Internaţional

Fed ar putea adopta noi măsuri de stimulare a economiei

Fed ar putea adopta noi măsuri de stimulare a economiei

Autor: Mediafax

02.08.2012, 10:22 899

Rezerva Federală a SUA (Fed) a avertizat, miercuri, că ritmul de creştere a economiei americane, cea mai mare din lume, a încetinit şi a indicat noi măsuri de stimulare a creşterii, transmite Bloomberg.

Fed a menţinut dobânda cheie în banda de variaţie de 0-0,25% şi a reiterat angajamentul de a păstra acest nivel minim record cel puţin până la sfârşitul anului 2014.

”Activitatea economică a încetinit într-o oarecare măsură în prima jumătate a anului. Fed va urmări îndeaproape datele privind evoluţia economică şi financiară, urmând să asigure sprijin suplimentar în funcţie de necesităţi pentru a promova o recuperare mai puternică şi pentru a susţine îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii, în contextul stabilităţii preţurilor”, se arată într-un comunicat al Fed, publicat la finalul unei şedinţe de politică monetară desfăşurată pe parcursul a două zile.

Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a evitat să suplimenteze măsurile de sprijinire a economiei, în pofida consumului mai slab, a încetinirii creşterii economice şi a menţinerii şomajului la 8,2%.

Înaintea următoarei şedinţe a conducerii Fed, din 12 septembrie, Bernanke şi conducerea băncii centrale americane trebuie să evalueze rapoartele privind şomajul din lunile iulie şi august, în timp ce Banca Centrală Europeană ar putea lua decizii importante pentru a combate criza datoriilor din zona euro, care afectează puternic şi economia SUA.

Fed a anunţat că va continua preschimbarea portofoliului de datorii pe termen scurt, în valoare de 667 miliarde de dolari, pentru maturităţi pe periodă mai lungă, în încercarea de a coborî costurile de împrumut pe durată mai lungă.

De asemenea, banca va reinvesti fondurile obţinute din obligeţiunile garantate ipotecar care ajung la maturitate în instrumente similare.

Peste 10% din economiştii consultaţi de Bloomberg au estimate că Fed va anunţa miercuri noi runde de achiziţii masive de active, în timp ce aproape jumătate au afirmat că banca centrală ar putea lua o astfel de decizie abia în septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO