Business Internaţional

FED ar putea lua în decembrie cea mai aşteptată decizie din ultimii ani. Rezerva Federală vrea să mărească dobânda pe ultima sută de metri din 2015

FED ar putea lua în decembrie cea mai aşteptată...

Autor: Anca Dumitrescu

29.10.2015, 11:02 542

Comitetul de politică monetară al Fed a renunţat să se mai refere la riscurile globale şi a menţionat viitoarea şedinţă a conducerii instituţiei, de la jumătatea lunii decembrie, pregătind investitorii pentru prima creştere a dobânzii cheie din 2008.

"Continuă să fie construit cazul pentru o majorare în decembrie. Chiar şi cu datele economice mai slabe din ultima perioadă, este dificil să susţii că economia se află într-o situaţie de urgenţă care are nevoie de dobânzi de aproape zero", a declarat Ward McCarthy, economist şef la Jefferies LLC în New York.

Randamentul titlurilor de Trezorerie pe termen de doi ani a urcat la circa 0,7% în urma informaţiei, de la 0,63%, tonul mai agresiv al reprezentanţilor Fed luând prin surprindere pe unii investitori.

Luna trecută oficialii Fed păreau îngrijoraţi că încetinirea creşterii economice în străinătate ar putea întârzia revenirea inflaţiei, ceea ce i-a determinat pe analişti să avertizeze că creşterea dobânzilor ar putea fi amânată pentru 2016.

Fed a menţinut joi dobânda de politică monetară în intervalul 0-0,25%.

În primele opt luni ale anului, inflaţia core, care exclude preţurile alimentelor şi energiei, a variat între 1,25% şi 1,35%.

Politica agresivă a Fed de susţinere a economiei a contribuit la scăderea ratei şomajului la 5,1% în septembrie, de la 6,1% în august anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO