Business Internaţional

Fed aruncă şi mai multă incertitudine pe programul de stimulare economică

Fed aruncă şi mai multă incertitudine pe programul de...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.09.2013, 19:13 547

Economia americană nu avansează suficient de puternic pentru ca şomajul să se reducă şi astfel nu se justifică înce­tinirea programului prin care Rezerva Federală alimentează pieţele cu 85 de miliarde de dolari în fiecare lună stimulând creşterea, a afirmat  William Dudley, vicepreşedintele co­misiei Fed care stabileşte politica monetară în SUA.

„Economia nu a căpătat suficientă forţă, iar un ritm de creştere de 2%, chiar dacă este sustenabil, nu este îndeajuns pentru ca pe piaţa muncii condiţiile să se îmbunătăţească“, a spus Dudley, citat de Financial Times. Dudley este şi preşe­dintele Fed New York. El a alimentat însă incerti­tudinile le­gate de intenţiile Fed, reamin­tind ghidajul dat de banca centrală în iunie, potrivit căruia progranul de lichidităţi ar putea fi redus începând cu anul acesta.

Fed a hotărât săptămâna trecută să nu înceapă retragerea în septembrie, aşa cum se aşteptau mulţi analişti şi investitori, iar preşedintele băncii, Ben Bernanke a părut că renunţă la ghidajul dat în iunie.

Cererea pentru bonurile americane de trezorerie a crescut după afirmaţiile lui Dudley, rezultatul fiind că yieldurile titlurilor cu scadenţa la zece ani, de referinţă pentru costurile de finanţare ale ţării, s-au redus la minimul ultimei luni.

Dudley a descris economia ca pe o bătălie între îmbunătăţirea factorilor fundamentali şi presiunile făcute de reducerea cheltuielilor populaţiei – un important motor de creştere economică – şi creşterea taxelor. Creşterea veniturilor nu este suficient de puternică pentru a sprijini creşteri puternice ale consumului, a atras atenţia oficialul Fed.

Pe de altă parte, Lawrence Lindsey, fost consilier economic al preşedintelui George W. Bush, crede că Fed nu va începe de anul acesta să închidă robinetul cu lichidităţi ieftine. „Le va trebui (oficialilor Fed-ului – n.red.) mult, mult timp să-şi atingă ţintele. Nu cred că-şi vor retrage programul de achiziţie de obligaţiuni începând cu anul acesta. Dacă priveşti propriile lor cifre, acestea indicau o creştere economică de 3,2% în a doua jumătate a anului. Ar însemna că avem noroc cu carul dacă avansul va fi măcar de 2,2%“, a spus Lindsey.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO