Business Internaţional

Fed introduce în continuare lichiditate pe piaţă până când îşi va atinge ţinta de şomaj

Fed introduce în continuare lichiditate pe piaţă până când îşi va atinge ţinta de şomaj

Ben Bernanke, preşedintele Fed: „Condiţiile existente în prezent pe piaţa muncii reprezintă o pierdere enormă a potenţialului uman şi economic“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

14.12.2012, 00:04 174

Rezerva Federală din SUA (Fed) a anunţat săptămâna aceasta că va continua aplicarea măsurilor de relaxare cantitativă şi va menţine dobânda de politică monetară aproape de zero până când rata şomajului va scădea de la 7,7% în prezent la sub 6,5%. În plus, Fed va cumpăra lunar titluri ipotecare în valoare de 40 miliarde dolari, scrie CNBC.

Prin aceste măsuri, Fed va introduce lichiditate în sistemul financiar, iar bilanţul Rezervei Federale se va extinde cu încă 1.000 miliarde dolari, urmând ca acesta să ajungă în 2013 la 4.000 miliarde dolari.

"Implementate simultan, aceste măsuri ar trebui să nu mai pună presiune pe ratele de dobândă pe termen lung, ci ar trebui să susţină piaţa ipotecară şi să ajute la relaxarea condiţiilor financiare", se arată în declaraţia Fed.

Având în vedere că în ultimii patru ani rata şomajului s-a situat la niveluri ridicate, iar în prezent nu dă semne că se va reduce, Fed va aplica măsuri de relaxare cantitativă practic pe termen nelimitat.

Fed estimează că anul viitor rata şomajului se va situa între 6,9% şi 7,8%, iar avansul economic va fi modest, PIB-ul urmând să înregistreze o creştere între 2% şi 3,2%.

Aceste prognoze nu diferă cu mult de cele publicate de instituţie în septembrie, ceea ce arată că măsurile implementate de Fed nu au reuşit să relanseze economia americană, dar situaţia nici nu s-a înrăutăţit.

"Condiţiile existente în prezent pe piaţa muncii reprezintă o pierdere enormă a potenţialului uman şi economic. Pentru a reveni la o prosperitate pe scară largă trebuie ca piaţa muncii să fie îmbunătăţită constant, iar acest lucru va necesita o creştere economică solidă", a spus Ben Bernanke, preşe­dintele Fed. De asemenea, Bernanke a atras atenţia asupra faptului că şi dacă ţintele privind inflaţia şi şomajul vor fi atinse, acest lucru nu va conduce automat la creşterea ratelor de dobândă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO