Business Internaţional

Fed semnalizează noi majorări graduale ale dobânzilor la dolar

Fed semnalizează noi majorări graduale ale dobânzilor...

Autor: Catalina Apostoiu

02.02.2018, 00:05 535

În ultima şedinţă la care Janet Yellen a participat ca preşedinte al Rezervei Federale americane (Fed), banca centrală a SUA a semnalat că va urma o nouă majorare a dobânzii de politică monetară în luna martie în condiţiile consolidării perspectivelor privitoare la inflaţie şi ale efervescenţei continue de pe piaţa americană a muncii, relatează Financial Times.

Veştile de la Fed privind inflaţia au impulsionat pentru scurt timp cursul de schimb al dolarului, care apoi şi-a reluat traiectoria descendenţă faţă de un coş valutar cu cele mai tranzacţionate mo­­nede.

În cadrul şedinţei, Fed şi-a menţinut inter­va­­lul ţintă pentru rata de referinţă a do­bânzii ne­schim­bat la 1,25-1,5%, în linie cu aşteptările, ofe­rind în acelaşi timp o eva­luare optimistă asu­pra per­­­­­for­­man­ţei recente a econo­miei şi subliniind că vor urma „noi“ majorări de dobânzi. Comitetul de politică monetară şi-a upgradat perspectiva pe termen scurt privitoare la inflaţie, ară­­tând că se aşteaptă ca valorile anuale să „avanseze în acest an“ înainte de a se stabiliza în jurul ţintei de 2%.

Yellen urmează să predea conducerea Fed succesorului său Jay Powell după un mandat de patru ani în care aceasta a început să restrângă treptat stimulentele monetare lansate de Fed după criză. Mandatul său la conducerea Fed a fost marcat de o creştere economică constantă, o piaţă a muncii mai efervescentă cu cel mai scăzut şomaj din 2000 şi preţuri ale activelor în creştere.

Powell moşteneşte un „plan“ monetar bine creionat, cu trei posibile majorări de dobânzi în acest an şi o reducere constantă a dimensiunii bilanţului Fed.

Acţiunile au urcat imediat după publicarea comunicatului Fed, revenind însă mai apoi la nivelurile la care erau tranzacţionate anterior.

Indicele dolarului a rămas neschimbat la 89,16 după ce recuperase deja pierderile înregistrate anterior înainte de şedinţa Fed.

Potrivit traderilor, datele privitoare la situaţia locurilor de muncă din toate domeniile de activitate cu excepţia sectorului agricol, care urmează a fi publicate în această săptămână, cât şi alte date economice, va trebui să fie solide pentru a putea împinge dolarul mai sus, scrie Reuters.

După declaraţia Fed, yieldul titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani a urcat cu 2,1 puncte bază la 2,747%, continuându-şi traiectoria ascendentă.

Yieldurile obligaţiunilor guvernamentale s-au aflat pe creştere de la începutul acestui an, potrivit Wall Street Journal.

În Europa, yieldul obligaţiunilor germane pe cinci ani au intrat în teritoriu pozitiv pentru prima dată de la sfârşitul anului 2015. Randamentele sunt în creştere şi în cazul obligaţiunilor guvernamentale ale Franţei, Italiei, Marii Britanii şi Japoniei.

Pentru prima dată din 2015, Germania a fost nevoită să plătească pentru a se împrumuta pe cinci ani.

Agenţia Germană de Finanţe a vândut titluri noi de 3,20 miliarde de euro la un yield mediu de 0,08% la mijlocul acestei săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO