Business Internaţional

Fed verifică iar rezistenţa marilor bănci în condiţii de recesiune severă

Fed verifică iar rezistenţa marilor bănci în condiţii de recesiune severă

Preşedintele Fed Ben Bernanke se teme că o eventuală majorare a dividendelor pentru acţionari va eroda rezistenţa băncilor în faţa crizelor

Autor: Andreea Mindrila

14.03.2012, 00:02 406

Rezerva Federală americană (Fed) verifică rezistenţa a 19 mari bănci americane în scenarii de recesiune profundă şi în care SUA se confruntă cu o a doua criză imobiliară. Rezultatele evaluării, care vor fi publicate în această săptămână, ar putea impulsiona cotaţiile acţiunilor anumitor bănci, scrie Bloomberg.

Analiştii se aşteaptă ca băncile să treacă testele de stres, în care Fed analizează dacă băncile sunt capabile să menţină un nivel suficient al capitalului în condiţiile în care PIB-ul ţării ar scădea cu 8%, rata şomajului ar fi de 13%, iar preţurile locuinţelor s-ar reduce cu 21%.

Analiştii se tem însă că testele ar putea frâna în acest an creşterea preţului acţiu­nilor altor instituţii finan­ciare.

Investitorii vor ur­mări cât de generoasă va fi Fed în a le permite băncilor să crească nivelul dividendelor şi să-şi răscumpere acţi­unile, însă banca centrală americană este consi­derată a fi acum mai precaută decât a fost în 2011. Autorităţile de reglementare continuă să fie îngrijorate în privinţa sănătăţii sistemului financiar, a perspectivei economice globale şi a intenţiei băncilor de a majora dividendele, a spus analistul Todd Hagerman de la Sterne Agee, o firmă de borkeraj din SUA.

În instrucţiunile pentru cele 19 bănci, Fed a anunţat că se aşteaptă ca planurile de capital prezentate de instituţiile financiare să reflecte "rate moderate de distribuire a dividendelor". Ratele de distribuire care vor depăşi 30% din câştiguri "vor fi controlate foarte strict", a anunţat banca centrală.

Citigroup, a treia cea mai importantă bancă din SUA şi una dintre cele mai afectate instituţii bancare de criza financiară, ar putea fi câştigătorul surpriză când Fed-ul va publica rezultatele testelor de stres. Astfel, Citibank ar putea primi permisiunea de a majora dividendele trimestriale pe acţiune, aşteptate cu mult interes de acţionari, după ce acestea au fost reduse drastic din cauza ajutoarelor financiare guvernamentale primite de bancă, scrie Thomson Reuters.

Băncile solide ca Walls Fargo vor putea majora de asemenea dividendele, dar Bank of America şi alte instituţii financiare care încă încearcă să-şi reconsolideze capitalurile, cum este şi cazul Regions Financial, nu vor putea creşte distribuirile de câştiguri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO