Business Internaţional

Federalistul Juncker oferă Germaniei ultima şansă pentru crearea unui parlament unic al zonei euro, dar ar forţa ieşirea Angliei din UE

Cancelarul german Angela Merkel: „Îmi ghidez toate discuţiile după ideea că Jean-Claude Juncker ar trebui să devină preşedintele CE“

Cancelarul german Angela Merkel: „Îmi ghidez toate discuţiile după ideea că Jean-Claude Juncker ar trebui să devină preşedintele CE“

Autor: Bogdan Cojocaru

03.06.2014, 00:06 1485
El este sprijinit printre alţii de cancelarul german Angela Merkel, cel mai influent politician european, de liderii Austriei, Belgiei, Portugaliei, Poloniei şi României. Însă premierul britanic David Cameron refuză să-l susţină, avertizând că ajungerea lui Juncker la preşedinţia CE va cataliza ieşirea Marii Britanii din UE. Nici Suedia nu-l acceptă pe luxemburghez, nici Ungaria premierului Viktor Orban şi, potrivit presei, nici preşedintele Franţei Francois Hollande.

Ceea ce s-a vrut o întărire a democraţiei în UE, alegerile europarlamentare, dezbină Europa şi face din Juncker una dintre cele mai controversate figuri de pe scena politică a Europei. „Îmi ghidez toate discuţiile după ideea că Jean-Claude Juncker ar trebui să devină preşedintele CE“, a declarat Merkel după ce săptămâna trecută presa britanică a început să speculeze că Juncker a pierdut sprijinul cancelarului, alegere ciudată având în vedere că cei doi sunt membrii aceluiaşi grup europarlamentar, Partidul Popular European, cel care are cele mai multe locuri în Parlamentul European.

 

Juncker, ultima şansă a lui Merkel?

Dar de ce Merkel a ţinut să-şi facă limpede poziţia? Pentru că acesta ar putea fi ultimul parlament european care o poate ajuta să formeze uniunea monetară şi economică mai strânsă pe care o doreşte şi să pună fundaţiile unui parlament al zonei euro, grup din care face parte elita Uniunii Europene, răspunde Euinside, un proiect jurnalistic din Bulgaria.

Dacă trendul anti-UE puternic vizibil în alegerile europarlamentare de luna trecută se va menţine, planurile lui Merkel ar putea fi sortite eşecului. Sub şefia lui Juncker, Eurogroup, reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, a sprijint strategia germană bazată pe austeritate de a scoate Europa din criză, ceea ce nu se poate spune despre actualul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz, candidatul din partea democraţilor şi socialiştilor europarlamentari şi unul dintre concurenţii principali pentru preşedinţia PE.

În schimb, Cameron, sub presiunea nevoii de a apăra centrul financiar londonez de puterea Bruxellesului, a promisiunii de a organiza în 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE şi a victoriei în alegerile recente a partidului anti-UE Ukip, nu poate susţine la conducerea CE un federalist cum este Juncker, notează The Guardian.

Revista germană Der Spiegel scrie că premierul Cameron a avertizat-o pe Merkel că ţara sa va părăsi UE dacă Juncker primeşte funcţia de top la CE. Revista citează „surse apropiate participanţilor“ la summitul de marţea trecută de la Bruxelles al liderilor UE.

Alegrea lui Juncker ar „destabiliza guvernul britanic în aşa măsură încât ar aduce în faţă un referendum privind ieşirea din UE“, ar fi afirmat Cameron.

 

Factorul englez în ascensiunea şi căderea lui Juncker

Ironia situaţiei este că ascensiunea politică a lui Juncker se datorează unui veto britanic dat unui canditat la acelaşi post. În 1994 fostul premier belgian Jean-Luc Dehaene era văzut concurentul cu prima şansă la preşedinţia CE până când candidatura lui a fost respinsă de premierul britanic de atunci John Major. Premierul luxemburghez Jacques Santer a fost în cele din urmă acceptat la şefia Comisiei ca soluţie de compromis, iar Juncker, pe atunci ministru al muncii, a primit şefia guvernului în Luxemburg, notează The Guardian.

Cameron este sprijinit de liderii Ungariei, Suediei şi Olandei. În Ungaria, premierul Orban a câştigat un nou mandat cu o puternică atitudine anti-CE, căreia i-a creat ima­ginea unei structuri birocratice care pune beţe în roate planurilor guvernului de a ridica gradul de bunăstare în Ungaria.

Potrivit unei alte publicaţii germane, Bild, preşedintele francez Francois Hollande i-ar fi spus lui Merkel că UE trebuie să trimită un semnal alegătorilor francezi după ce formaţiunea eurospectică de extremă dreapta Frontul Naţional a câştigat europarlamentarele cu aproape 25% din voturi. Hollande nu-l susţine pe Juncker şi ar vrea în schimb să-l vadă la preşedinţia CE pe fostul premier Pierre Moscovici. “El a insistat pe programe de investiţii la scară largă şi a pus pe masa discuţiilor numele fostului său premier Pierre Moscovici“, scrie Bild fără a-şi identifica sursele.

De asemenea, premierul italian Matteo Renzi a sugerat că Juncker ar putea fi o opţiune de neacceptat pentru el. Tânărul lider a cutremurat scena politică italiană cu promiţând reforme şi opoziţie faţă de austeritate.

 

Juncker, liderul european care a rezistat cel mai mult la conducere

Crescut într-o familie din clasa de mijloc în sudul industrial al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker a intrat în Partidul Creştin Social în anul în care a terminat şcoala, în 1974, şi a urcat pe prima poziţie ministerială în 1982, scrie The Guardian. Ca ministru de finanţe şi şef al guvernului şi, mai târziu, ca preşedinte al Eurogroup, Juncker s-a implicat adesea în deciziile care au modelat Uniunea Europeană în forma actuală. În iulie anul trecut, cariera sa politică de 30 de ani părea că a ajuns la sfârşit după ce partenerul de coaliţie, Partidul Socialist Muncitoresc, şi-a retras sprijinul, iar Juncker a demisionat din postul de premier. Cu câteva luni înainte, politicianul s-a scufundat într-un scandal în care a fost implicat serviciul de spionaj al statului, SREL, pentru a cărui activitate era responsabil. Însă în martie anul acesta Juncker a fost ales cu o majoritate covârşitoare ca principalul candidat al Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene. Juncker militează pentru introducerea unui salariu minim la nivel european. Politicianul a fost premier timp de 19 ani, ceea ce-l face liderul european care a rezistat cel mai mult în post.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO