Business Internaţional

Fermierii croati se grabesc sa isi extinda plantatiile de vie

29.11.2004, 00:00 37



Micii producatori de vin din Croatia duc o cursa contra cronometru pentru a-si extinde plantatiile de vita de vie si sa fie competitivi pe piata europeana in momentul in care fosta republica Iugoslava se pregateste sa adere la Uniunea Europeana, scrie Eubusiness.



Guvernul vrea sa cultive 13.000 ha de vita de vie la cele 18.000 ha existente pana in 2007.



Guvernul a adoptat un program prin care urmareste sa extinda plantatiile de vita cu 13.000 de hectare pana in anul 2007, termen la care tara spera sa se alature structurilor UE, si dupa care marirea suprafetelor cultivate nu va mai fi permisa.



Aceasta expansiune are proportii uriase, daca se ia in considerare suprafata de 18.000 de hectare ocupata in acest moment de podgorii in Croatia, unii cultivatori fiind ingrijorati de faptul ca nu vor avea suficient timp pentru a pregati industria pentru provocarile la care trebuie sa gaseasca raspuns.



"Industria vinului din tara noastra nu este pregatita pentru UE de vreme ce productia autohtona nu acopera decat 50% din consumul de pe piata croata", spune Ivan Enjingi, un producator de vin a carui podgorie se intinde la poalele Muntilor Krndija, in estul Slavoniei.



"Avem nevoie sa plantam minim 15-20.000 de hectare pentru a putea acoperi cererea de pe piata nationala, care se va majora datorita dezvoltarii turismului", afirma Enjingi.



In luna septembrie, Enjingi a primit doua medalii de aur si una de argint pentru calitatea vinurilor sale din partea revistei Decanter care abordeaza in materialele sale teme din industria vinului. Incurajat de recentul succes el lucreaza la extinderea suprafetei podgoriei sale de la 40 de hectare la 60 de hectare, suprafata minima care ii permite sa iasa cu produsele sale la export.



Plantatiile lui de vita de vie cuprind soiurile Grasevina, Pinot Gris, Pinot Blanc, Traminer, Rhine Riesling, Zweigelt, Chardonnay, Cabernet Sauvignon si Merlot.





Comunismul a decimat podgoriile croate



La inceputul secolului trecut, cand Croatia facea parte din Imperiul Austro-Ungar, existau peste 180.000 de hectare cultivate cu vita de vie. Un secol mai tarziu podgoriile au fost decimate de politicile agricole ale Iugoslaviei comuniste, din care Croatia s-a retras in anul 1991.



Enjingi si-a inceput afacerea in anii 1980 cumparand suprafete mici de teren in zone colinare, unde conditiile erau propice cultivarii viei.



"Acolo existau podgorii care au fost abandonate de ani buni de zile. In timpul comunismului, Kutjevo (un combinat din apropiere) cumpara struguri, fiind interesati de cantitate si nu de calitate, asa ca oamenii au inceput sa cultive vita in campuri unde puteau sa lucreze cu tractorul", spune el.



Vinurile lui Enjingi au inceput curand sa fie cunoscute drept cele mai bune din Croatia. Printre oaspetii regulati ai cramelor sale din Hrnjevac, din apropierea orasului Pozega se numara si presedintele Stipe Mesic, care prefera vinurile Zweigelt.



"Sansa Croatiei sta in noua elita de cateva sute de mici producatori de vin care obtin vinuri de calitate si care determina marile companii sa isi schimbe politica in una mai apropiata productiei de vin din soiuri de o calitate superioara", explica Enjingi.



Principala sa ingrijorare este ca planurile ambitioase ale guvernului vor ramane la stadiul de "vise neimplinite", deoarece terenurile statului nu sunt puse la dispozitia fermierilor suficient de rapid.





Producatorii critica legea "tolerantei-zero" a consumului la volan



Industria este afectata si de legea recent adoptata de guvernul croat, a "tolerantei zero" la consumul de bauturi alcoolice de catre conducatorii auto. Legea a fost aprobata in ciuda protestelor venite din partea reprezentantilor industriei turismului care considera ca aceasta va dauna imaginii Croatiei ca destinatie turistica.



"Daca legea nu va fi abrogata si vom intra in UE in 2007, terenurile noastre excelente vor zacea abandonate in timp ce piata va fi invadata de vinuri de import ieftine si slab calitative", avertizeaza Enjingi.



"Oamenii au luat credite si au investit in plantatii de vita de vie si in agro-turism, dar dupa ce legea a fost aprobata nu se misca nimic, totul pare inghetat si ei nu mai au cui vinde vinul produs. Ma tem ca multi dintre ei vor disparea de pe piata", spune el.



In semn de protest, Enjingi a renuntat la consumul de vin pana cand se va renunta la legea consumului la volan. La toastul tinut la Londra, la primirea premiilor Decanter, paharul lui Enjingi a fost plin nu cu vin ci cu apa minerala.



"Aceasta lege dictatoriala, care a fost adoptata in mod pripit, ne fura practic cei mai buni clienti ai nostrii, oamenii care dupa masa beau un pahar de vin", afirma el.



"Economia noastra va resimti o puternica lovitura. Cum putem vorbi despre turism fara un pahar de vin bun?", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO