Business Internaţional

Fermierii din intreaga lume nu mai pot tine ritmul cu cererea venita din partea consumatorilor asiatici

07.04.2008, 15:08 19

Preturile alimentelor inregistreaza un ritm accelerat de crestere, in conditiile in care prosperitatea de care se bucura continentul asiatic conduce la o cerere din ce in ce mai mare din partea consumatorilor din regiune, cerere care depaseste cu mult posibilitatile actuale de productie, scrie International Herald Tribune.
In intreaga lume, consumatorii protesteaza impotriva actualei situatii, iar guvernele nu fac altceva decat sa raspunda acestor proteste prin implementarea unor masuri de control al preturilor, care de cele mai multe ori descurajeaza productia. Iar aceasta politica, generata de o serie de temeri, pare sa indice faptul ca furnizarea de alimente ar putea deveni una dintre provocarile majore ale secolului XXI.
Afectate semnificativ de conditiile meteo extreme inregistrate in 2007 si de explozia cererii venite din partea economiilor emergente, rezervele mondiale de cereale se afla la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani. Mai mult, preturile cerealelor au inregistrat o crestere sustinuta in ultimii cinci ani.
Seceta, declinul dolarului, orientarea investitorilor spre piata materiilor prime si folosirea terenurilor arabile pentru recoltele destinate producerii de biocarburanti au fost factorii care au contribuit cel mai mult la actuala criza a pietei alimentelor. Dar situatia s-ar putea inrautati ca urmare a cresterii populatiei la nivel mondial si a imbunatatirii conditiilor de trai in China si pe celelalte piete emergente.
Se estimeaza ca populatia globala va ajunge la 9 miliarde de persoane pana in 2050, cea mai semnificativa crestere urmand sa aiba loc tocmai in tarile cu economii emergente. Adica in acele tari in care cererea de alimente necesita deja o extindere a suprafetelor agricole.
"Acesta reprezinta un nou pas inapoi pentru economia mondiala, intr-un moment in care avem de a face deja cu turbulente majore", spune Angel Gurria, presedintele Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. "Dar marea problema este reprezentata de impactul pe care scumpirea alimentelor il va avea asupra celor cu venituri reduse", a adaugat el.
In tara natala a lui Gurria, Mexic, oamenii au organizat proteste de amploare anul trecut, in momentul unei explozii a pretului pentru tortillas, o specialitate nationala ale carei costuri au urcat in tandem cu pretul porumbului.
La nivel mondial preturile alimentelor au urcat cu 35% anul trecut, din 2002 incoace urcand cu 65%. Numai in 2007, pretul produselor lactate a urcat cu 80%, iar cel al cerealelor cu 41%, potrivit unui studiu al ONU.
"Cresterea preturilor alimentelor va fi un fenomen de lunga durata", se arata intr-un studiu al firmei de cercetare Chathman House. "Societatea moderna va trebui sa decida locul pe care il va acorda alimentelor in cadrul prioritatilor sale", mentioneaza studiul, adaugand ca "va trebui sa se produca o reconciliere intre fortele pietei si obiectivele politice locale".
Iar unele state sunt puse deja in fata unei astfel de alegeri. De exemplu, guvernul mexican ia in calcul posibilitatea de a ridica restrictiile in ceea ce priveste produsele modificate genetic in incercarea de a permite fermierilor locali sa concureze cu cei din Statele Unite, unde porumbul modificat genetic se cultiva pe scara larga.
UE si unele tari africane au instituit, de asemenea, restrictii in ceea ce priveste alimentele modificate genetic. Data fiind situatia actuala insa, aceste state si-ar putea reconsidera pozitiile.
In acelasi timp, o serie de state precum Egipt, Argentina, Kazahstan sau China au impus restrictii in ceea ce priveste exporturile de cereale, in incercarea de a pastra o parte cat mai mare din productie pe piata locala. Dar astfel de masuri ar putea determina fermierii sa produca din ce in ce mai putin, amenintand in acelasi timp si reusita eforturilor de liberalizare a comertului international.
"Daca tarile vor continua sa foloseasca o asemenea politica, tranzactiile din ce in ce mai reduse vor rezulta intr-o volatilitate ridicata a preturilor din acest segment", considera Joachim von Braun, directorul general al International Food Policy Research Institute.
In Argentina, de exemplu, impunerea unei taxe pentru tranzactiile cu cereale a condus la o greva generala in randul fermierilor, afectand semnificativ exporturile. Vietnam si India, doi dintre cei mai mari exportatori de orez, au anuntat recent noi reduceri ale vanzarilor externe, generand un nou val de crestere a preturilor pentru orez.
Preturile celorlalte cereale au inregistrat scaderi usoare in ultimele zile, insa analistii spun ca aceasta situatie nu poate fi atribuita unor modificari a datelor fundamentale, ci doar dorintei investitorilor de a obtine profit.
In urmatorul deceniu, pretul porumbului ar putea inregistra o crestere de pana la 27%, iar cel al soiei de pana la 23%, arata previziunile recente ale ONU si ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Valurile de nemultumire au inceput deja sa-si faca simtita prezenta. O serie de proteste violente au lovit, in februarie, Camerunul si Burkina Faso. Recent, astfel de proteste au avut loc si in Indonezia, iar in Filipine lanturile de fast-food au fost nevoite sa reduca portiile de orez pentru a preintampina o majorare a preturilor. Ministrul comertului din India, Kamal Nath, a anuntat recent un plan al guvernului de la New Delhi, menit de a reduce impozitele percepute pentru produsele alimentare. Si asta dupa ce la inceputul lunii martie, executivul a redus de la 45% la 20% taxele percepute pentru importurile de ulei de palmier.
Preturile reale ale materiilor prime, inclusiv ale produselor alimentare, au ramas la acelasi nivel sau chiar au coborat in timpul industrializarii Statelor Unite sau Germaniei la inceputul secolului XX. Insa industrializarea Chinei - cu o populatie de 1,3 miliarde de locuitori - reprezinta un model total diferit, considera oficialii bancii centrale a Australiei, una dintre principalele tari exportatoare de cereale.
"Populatia Chinei este semnificativ mai mare decat cea a statelor care au trecut pana acum prin procesul de industrializare si este dubla fata de populatia statelor membre G7", se arata in raportul bancii. Iar emergenta clasei de mijloc chineze pune si mai multa presiune asupra cererii nu doar pentru produsele agricole de baza, precum grau, porumb sau soia, ci si pentru carne, lapte si celelalte produse bogate in proteine. De exemplu, un chinez nu consuma mai mult de 20 de kilograme de carne pe an in 1980, in timp ce in acest moment consumul a depasit 50 de kilograme pe cap de locuitor.
Iar fiecare kilogram de carne de vita "necesita" sapte kilograme de grau, ceea ce inseamna ca suprafetele agricole destinate consumului uman va trebui sa fie reduse drastic in favoarea celor destinate hranirii animalelor.
Mai mult, in conditiile in care statele vestice lupta pentru combaterea incalzirii globale, din ce in ce mai multe suprafete agricole sunt destinate producerii de materii prime pentru biocombustibili, ceea ce pune si mai multa presiune asupra preturilor alimentelor. Se estimeaza ca aproximativ 25% din productia de porumb a SUA va fi destinata anul acesta producerii de biocombustibil.
"Transformarea alimentelor in carburanti este o greseala majora", spune Janet Larsen, director de cercetare la Earth Policy Institute. "Aceasta politica a inceput deja sa se faca simtita in buzunarele consumatorilor americani, in timp ce cresterea preturilor in tarile emergente este atat de puternica incat i-a determinat pe oameni sa iasa in strada", a adaugat aceasta.
De asemenea, pretul uleiului de palmier a ajuns la un nivel record tocmai datorita folosirii masive a acestuia ca materie prima pentru biocombustibili. Dar in ciuda criticilor aduse dezvoltarii segmentului biocombustibililor, aceasta industrie se bucura de un larg sprijin politic, in conditiile in care aceasta vine in ajutorul fermierilor, afectati ani la rand de preturile reduse ale alimentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO