Business Internaţional

Fermierii europeni cer disperaţi ajutor pentru că nu fac faţă căldurii prelungite şi secetei

Fermierii europeni cer disperaţi ajutor pentru că nu...

Autor: Catalina Apostoiu

02.08.2018, 00:05 555

Temperaturile extrem de ridicate şi seceta severă cu care se confruntă zone vaste din Europa au devastat recoltele din bloc, iar pentru a face faţă situaţiei extrem de dificile, fermierii din mai multe ţări solicită ajutoare speciale, scrie Deutsche Welle.

Căutând ajutor, mai multe guverne din UE au bătut la uşa Comisiei Europene. „Comisia monitorizează îndea­proape situaţia privind seceta pre­lun­gită din mai multe ţări ale UE şi con­diţiile din ce în ce mai grele cu care se con­fruntă fermierii europeni”, a de­clarat un purtător de cuvânt al acesteia.

Acesta a adăugat că Comisia a acordat deja unui număr de state membre o „derogare temporară” de la anumite condiţii, citând exemplul exceptării unor ţări de la o cerinţă de mediu menită să promoveze biodi­versitatea prin obligarea fermierilor să lase o parte din terenuri pârloagă.

Nu este însă sigur dacă această măsură va fi suficientă.

Situaţia dificilă a determinat fermierii din mai multe ţări ale UE să ceară ajutorul guvernului. Fermierii germani, de exemplu, cer un pachet de ajutoare special de aproximativ un miliard de euro.

Deocamdată însă, guvernul german nu a anunţat nicio măsură specială.

Şi alte ţări din UE afectate de condiţii similare au început să ia măsuri pentru a ajuta fermierii. Recent, guvernul suedez a anunţat că a alocat aproximativ 1,2 miliarde de krona (116 milioane de euro) pentru fermierii ţării.

Paul Borgstrom, preşedinte al Asociaţiei Fermierilor Suedezi, a salutat pachetul, dar s-a plâns că ajutoarele sosesc foarte greu.

Şi Danemarca şi Finlanda se confruntă cu o perioadă de căldură extremă şi secetă.

Ţările baltice sunt de asemenea afectate de condiţiile meteorologice severe, Lituania declarând chiar stare de urgenţă legată de seceta prelungită. Gu­vernul lituanian estimează că fermierii ţării au pierdut probabil între 15 şi 50% din recolte din cauza secetei extreme.

Între timp, guvernul leton a declarat stare de dezastru la nivel naţional în sec­torul agricol luna trecută. Drept re­zul­tat, băncilor le este interzis să lanseze pro­ceduri de foreclosure asupra fermelor.

Iar, în condiţiile în care condiţiile severe se vor menţine în multe părţi din Europa, apelurile la ajutor lansate de fermieri s-ar putea intensifica în perioada următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO