Business Internaţional

Fermierii turci se luptă cu costuri în creştere dramatică şi datorii din ce în ce mai mari

Fermierii turci se luptă cu costuri în creştere...

Autor: Catalina Apostoiu

05.05.2022, 00:05 217

Cei o jumătate de milion de fermieri ai Turciei trec prin vremuri grele în contextul unei creşteri majore a costurilor inputurilor datorate unei combinaţii între prăbuşirea lirei turceşti în ultimele 12 luni şi scumpirea puternică a materiilor prime la nivel mondial, scrie Financial Times.

Agricultura rămâne un pilon important al economiei Turciei, generând aproape 7% din PIB-ul ţării. Mehmet Muzaffer Okay, şeful camerei de agricultură din Antakya, parte a provinciei Hatay din sudul Turciei, spune că asociaţia sa, alcătuită din 25.000 de membri, se confruntă cu costuri în creştere şi datorii din ce în ce mai mari.

Hatay este cel mai mare producător al unei serii de produse de bază pentru gospodăriile turceşti, ca sfecla, pătrunjelul şi portocalele.

Costurile în creştere ale producţiei agricole reprezintă unul din factorii din spatele scumpirii accelerate a alimentelor în Turcia, preţurile urcând cu o rată anuală de 70% în martie. Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă la o creştere de aproximativ 68% a inflaţiei în aprilie în termeni anuali.

Un fermier explică impactul real al deprecierii lirei. Cu un an în urmă, alimentarea cu motorină a celor cinci tractoare pe care le deţine îl costa 3.000 de lire, pe când acum costurile se apropie de 13.000 de lire. Costurile îngrăşămintelor şi pesticidelor au crescut la rândul lor de patru ori.

Deşi alimentele s-au scumpit foarte mult, producătorii resimt presiuni din partea super­marketurilor care sunt obligate de guvern să menţină preţurile scăzute, cât şi a intermediarilor.

Deşi subvenţiile agricole ale ţării sunt criticate de instituţii ca OCDE pentru distorsionarea pieţei, fermierii vor mai mult, nu mai puţin ajutor pentru a contracara costurile în creştere la input-uri.

Costurile în creştere au scos la lumină problemele mai profunde, de ordin structural, din interiorul sectorului agricol turc. Luz Berania Diaz Rios, specialist agribusiness la Banca Mondială, arată că deşi sectorul rămâne o parte importantă din economia ţării, acesta a realizat doar „creşteri modeste“ de productivitate în ultimul deceniu şi jumătate.

În pofida problemelor sale, însă, Turcia are un potenţial agricol „uriaş„, susţine Gokhan Ozertan, economist la Universitatea Bogazici din Istanbul. Totuşi, sectorul are nevoie de ample reforme pentru soluţionarea problemelor ce persistă de decenii, argumentează acesta.

Okay arată că unii fermieri din Hatay s-au apucat să cultive fructe exotice pentru export. Alţii, între timp, au renunţat cu totul la agricultură.

Vârsta medie a fermierilor din Turcia este în creştere în condiţiile în care părinţii care muncesc pământul reuşesc cu greu să-şi convingă copiii să le calce pe urme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO