Business Internaţional

Fiat vrea să se alieze cu Uber pentru a câştiga teren în cursa maşinilor fără şofer

Fiat vrea să se alieze cu Uber pentru a câştiga teren...

Autor: Lorena Cornea

08.06.2016, 16:31 147

Fiat Chrysler Automobiles, primul mare producător de maşini care a încheiat un contract cu Google pentru maşini care se conduc singure, a început tratativele pentru un nou parteneriat de acest tip cu Uber, unul dintre cele mai populare servicii de transport, scrie Bloomberg.

Parteneriatul ar putea fi anunţat până la sfârşitul anului, potrivit unei surse citate de Bloomberg. Discuţiile de acum reprezintă doar un stadiu preliminar, iar compania Uber este în acest moment implicată în negocieri cu mulţi alţi fabricanţi de maşini.

Fiat a avut discuţii şi cu Amazon pentru un parteneriat pentru maşini fără şofer, care ar fi urmat să fie folosite de americani pentru livrări, însă nu s-a ajuns încă la niciun acord. Fiat şi Uber nu au făcut comentarii legate de negocieri.

Sergio Marchionne, CEO-ul Fiat, a încercat să obţină parteneriate cu mai multe companii tehnologice, inclusiv Apple, pentru care s-au oferit să construiască o maşină personalizată. Dar Fiat este mai probabil să colaboreze tot cu Google, întrucât nu dispune de tehnologia necesară pentru a-şi construi propria maşină fără şofer.

“Întrebarea este dacă Fiat ar trebui să se avânte în parteneriate cu noii industriaşi din branşă sau ar trebui să încerce mai degrabă să concureze cu ei, cum fac şi celelalte companii auto”, a spus Massimo Vecchio, analist la Mediobanca, Milano. ”Noi credem că un scenariu în care fiecare fabricant auto îşi dezvoltă propriul vehicul care se conduce singur este un exemplu clar de risipă de capital în această industrie”, a continuat el.

Acţiunile Fiat au crescut astăzi cu 3% pe bursa din Milano.

Uber a primit săptămâna trecută o investiţie de 3,5 miliarde dolari, cea mai mare de până acum, de la Fondul de Investiţii Publice din Arabia Saudită, scrie Bloomberg.

Investiţia a evaluat Uber la 62,5 miliarde dolari, cât era estimat anterior. În urma investiţiei, Yasir Al Rumayyan, directorul executiv al fondului saudit, va avea un loc în board-ul uber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO