Business Internaţional

Financial Times: Rusia îşi compromite din nou imaginea în ochii investitorilor

Financial Times: Rusia îşi compromite din nou imaginea...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.03.2019, 00:03 397

În Rusia, cel mai bogat om, cel mai mare deţinător de investiţii de portofoliu internaţionale şi şeful celui mai mare investitor străin, toţi au fost trimişi la închisoare sau au fost izgoniţi din ţară în ultimii 15 ani, scrie Financial Times.

Acum a venit rândul unuia dintre cei mai mari investitori străini de private equity. În timp ce mulţi dintre colegii săi au plecat pe măsură ce relaţiile Rusiei cu Occidentul se topeau, Michael Calvey, fondatorul Baring Vostok, a rămas.

În prezent, el se află în spatele gratiilor şi riscă un proces pentru acuzaţii dubioase de fraudă în legătură cu o dispută comercială. Rusia se împuşcă din nou în picior când vine vorba de investiţii. Nu mai pare să-i pese Kremlinului. Cazul Calvey se adaugă unei istorii lungi cu oameni de afaceri luaţi la ţintă de Moscova.

Chiar când creşterea preţurilor energiei ajuta economia să se relanseze la sfârşitul anilor ’90, Mihail Hodorkovski era arestat, în 2003, şi băgat la închisoare pentru 10 ani, iar compania sa petrolieră Yukos renaţionalizată.  Hodorkovski ieşise din graţiile preşedintelui Vladimir Putin. În 2006, Bill Browder, un manager de fonduri atras în Rusia, la fel ca în cazul lui Calvey, în anii 1990 de multitudinea de oportunităţi, a primit interdicţie de a intra în ţară fără explicaţii. Strategia sa de a investi în companii cu management prost, cum ar fi Gazprom, în speranţa că va putea forţa schimbarea şi va creşte preţul acţiunilor, pare să fi iritat prea mulţi oameni puternici.

Experienţele lui Browder l-au transformat pe acesta dintr-un fan al lui Putin în inamicul declarat al liderului de la Kremlin. Oficiali corupţi au folosit ulterior identitatea fondului său Hermitage Capital, fără ca investitorul s-o ştie,  pentru o fraudă de 230 de milioane de dolari la bugetul de stat. Serghei Magnitsky, avocatul specializat în drept fiscal care a descoperit înşelătoria, a fost arestat şi a murit în arest preventiv.

Browder şi-a dedicat viaţa pentru a convinge SUA şi alte ţări să adopte „legile Magnitsky“, îndreptate contra oficialilor ruşi corupţi. Spre deosebire de şeful Hermitage, Calvey a evitat controversele şi sectoarele sensibile. Începând cu 1994, Baring Vostok şi-a pus banii în companiile promiţătoare din industria IT şi în alte părţi - în special Yandex, un motor de căutare, care i-a adus un randament de 500%. Situaţia lui Calvey seamănă cel mai mult cu hărţuirea de către autorităţile de la Moscova, în 2008, a lui Bob Dudley, pe atunci şeful executiv al unei companii mixte din industria petrolului din Rusia în care unul dintre parteneri era BP, într-o luptă pentru putere cu partenerii săi oligarhi. Însă Dudley nu a fost niciodată pus sub acuzare şi a părăsit în siguranţă Rusia. La fel ca Hodorkovsky şi Browder, el s-a încurcat cu câţiva dintre cei mai puternici oameni de afaceri şi politicieni din ţară. Oponenţii lui Calvey într-o afacere în litigiu sunt miniaturi în comparaţie cu duşmanii celor doi. Cu toate acestea, se pare că oponenţii ruşi încă mai au în echipa lor serviciul de securitate FSB şi instanţele penale. Dacă acest aventurier fără secrete poate fi ameninţat cu 10 ani de închisoare, cine mai este în siguranţă în Rusia? Însă pentru mulţi ruşi cazul Calvey nu pare neobişnuit. În timp ce organele de aplicare a legii sunt cooptate în mod obişnuit ca arme în atacurile şi disputele endemice din lumea corporate, un număr uimitor de 6.000 de antreprenori ruşi se află în închisoare, puşi sub acuzaţii. Putin a sugerat în mod repetat că trebuie făcut ceva, cel mai recent în discursul său naţional anual. Oamenii de afaceri „inocenţi“ nu ar trebui să trăiască în frică, a declarat preşedintele - după care le-a spus editorilor de presă din Rusia că el crede că anchetarea lui Calvey se justifică. Conducătorii Rusiei par a fi indiferenţi atât faţă de investiţiile străine, cât şi de antreprenorii locali. Companiile mari de stat, spun ei, sunt adevăratele motoare economice, nu întreprinderile mici private. În pofida tuturor piedicilor, investitorii străini se întorc mai mereu; iar dacă nu, China poate ajuta. Investiţiile străine directe nete au scăzut la 5,7 miliarde dolari în primele trei trimestre din 2018, de la 26,4 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului anterior. Când Kremlinul pretinde că este hotărât să restabilească statutul de mare putere al Rusiei, o astfel de atitudine faţă de dezvoltarea economică este derutantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO